Byggesocietetets nytårskur: I en kaotisk verden går ejendomsbranchen lysere tider i møde

Store sikkerhedspolitiske, handelspolitiske og teknologiske transformationer er i gang med at forandre verden. Alligevel kan 2025 blive et rigtig godt år for ejendomsbranchen, lød det på den traditionsrige nytårskur.
Ejendomsbranchen var i går samlet til nytårskur på Tivolihotellet i København. Bag nytårskuren står Byggesocietetet og Realkredit Danmark. Her blev bl.a. de to priser ’Det gyldne søm’ og ’Det grønne fyrtårn’ uddelt.

Byggesocietetet og Realkredit Danmarks samlede tirsdag d. 7. januar ejendomsbranchen til den traditionsrige nytårskur på Tivolihotellet i København.

Temaet var nytårskurens 25-års jubilæum, der blev brugt til at gøre status og kigge frem, og det stod hurtigt klart, at de kraftige vinde var kommet for at blive.

Læs også

ESG-kompetencer har på kort tid fået afgørende betydning

Den teknologiske transformation kommer til at ramme os som en orkan, der ændrer vores forretninger, jobs og relationer, lød det fra bestyrelsesmedlem, rådgiver og ICT executive, Anja Monrad:

– Allerede nu er kunstig intelligens bedre til at diagnosticere patienter og vise empati end de traditionelle læger. Den bliver bedre med en hastighed, vi ikke havde forudset, da Chat GPT blev lanceret i november 2022, sagde hun.

Female leadership

En måde at tackle de store udfordringer på er at lukke flere kvinder ind i ledelsen, erkende sine blinde vinkler og belyse udfordringerne fra flere sider, lød det fra den erfarne tech-kvinde, der mødtes med formanden for Thames Estuary Growth Board, Kate Willard, til en debat om female leadership.

Læs også

Ny EGS-ansvarlig i Bikubenfonden skal have fingeren på den grønne puls

Kate Willard talte også om især S’et i ESG i sit arbejde i London og behovet for til tider at være ’old school’ og ’Get Shit Done’.

Vesten på vej ned

De store samfundsomvæltninger var også temaet for dagens keynote med vicegeneralsekretær i OECD, Ulrik Vestergaard Knudsen. Han spåede en mere kaotisk og fragmenteret verden, hvor Vestens indflydelse daler:

Foto ud over en stor sal med masser af runde borde. I baggrunden en stor oplyst skærm
450 deltagere fra hele ejendomsbranchen deltog i Byggesocietetet og Realkredit Danmarks nytårskur nummer 25. Foto: Byggesocietetet

– Det multilaterale system med organisationer som FN, WTO og Verdensbanken er i krise. Åbne markeder er ikke længere plan A. Vi kommer til at se mere told og mistillid. Det globale syd med lande som Indien, Indonesien og Brasilien er på vej frem, og de vil ikke vælge mellem Vesten og Kina. Klimaforandringerne fortsætter, men med mindre grøn energi og forskning i USA, lød det fra diplomaten, der dog så et lyspunkt i, at teknologisk transformation ville få mere vind i sejlene med Trump ved roret.

Økonomisk optimisme

For ejendomsbranchen selv tyder det dog på, at vi går lysere tider i møde. Renten er faldet, investeringslysten vokser, og 30.000 flere mennesker kom i arbejde sidste år. Dansk økonomi står rigtig stærkt, og vi skal passe på med at bekymre os for meget, lød det optimistisk fra Realkredit Danmarks cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig:

Læs også

Ejendomsprofil skal hjælpe ny hotel- og restaurantskole godt i mål

– Vi har en tendens til at bekymre os for meget over Trump ift. lavere global vækst, højere inflation og renter. Dansk økonomi har det godt.

Prisuddelinger

Håbet var også temaet for årets to prisuddelinger ’Det gyldne søm’ og ’Det grønne fyrtårn’, der gik til to meget forskellige spillere i branchen, der hver især har arbejdet for at forbedre verden.

Læs også

Naturgenopretter giga græsplæne til glæde for biodiversiteten

Det Gyldne Søm gik til Winnie Liljeborg for hendes filantropiske arbejde for børn og unge i Liljeborgfonden, mens Det Grønne Fyrtårn gik til ejendomsselskabet Wihlborgs for det systematiske arbejde med at energioptimere, renovere og transformere eksisterende ejendomme. På få år er firmaet gået fra en portefølje, hvor kun 9 % af ejendommene havde energimærke A eller B til 67 %.

Relateret indhold