– Clemens Bro er et vanvittigt vigtigt sted i fortællingen om byen. Aarhus er blevet til i et grønt og blåt kryds, og lige under Clemens Bro løber åen igennem som den blå del af krydset. Samtidig ligger broen på linjen mellem domkirken og banegården og indgår dermed i fortællingen om, hvordan byen har udviklet sig. Domkirken kom selvfølgelig først, men over flere hundrede år er byen opstået imellem og rundt omkring de to bygninger. Det er et vigtigt byhistorisk sted, siger Rikke Juul Gram, mens hun peger ud over Vadestedet, hvor byens borgere kan sidde og nyde solen og bylivet langs åen.
Blev dækket til
Åen under broen blev ellers tildækket i 1920’erne, så der blev bedre plads til den stigende trafik i byen, men i de sidste 25 år har byen brugt store ressourcer på at frilægge den igen. Inden det omfattende arbejde blev sat i gang, var der masser af kritiske røster, der talte for, at åen tjente byen bedst ved at ligge gemt under sort asfalt. På det tidspunkt var Rikke Juul Gram ved at uddanne sig til arkitekt på Arkitektskolen i Aarhus og fulgte derfor nøje med i debatten.
Man får aldrig noget fantastisk gratis. Byrumsarkitektur må aldrig blive reduceret til, at man sætter nogle paller oven på hinanden og smider nogle planter oven i.
Kreativ direktør Rikke Juul Gram SchønherrSe interview med Rikke Juul Gram, kreativ direktør i Schønherr.– Mange troede, at man ville smadre byen, og at den ville gå i stå, hvis man frilagde åen igen. Men frilægningen betød jo, at vi alle opdagede, hvad Aarhus virkelig kan, når man åbner for de kvaliteter, som byen bygger på. Åen er en væsentlig del af byens fortælling, og når man dækker den over og fylder den med trafik, så glemmer man den store fortælling. Nu har vi med åen fået en bylivsdynamo af en anden verden og et rum, hvor man møder hinanden. Det er et rum af høj kvalitet. Når man omfavner den slags muligheder, så får man tifold igen. Det slår aldrig fejl. Man kan trygt satse på kvalitet, siger Rikke Juul Gram.
Et byrums-hades
Mens udsigten fra Clemens Bro viser Aarhus fra sin smukkeste side, ser tingene lidt anderledes ud under broen. Her er der mørkt og lugter af tis, men ifølge Rikke Juul Gram skal der ikke mange virkemidler til for at lave et mere spændende byrum ud af stedet.
– Man når altid langt ved at lave et smukt gulv og en ordentlig belysning. Det lyder næsten for let til at være sandt, men det er det, der virker, for så får man lyst til at være her. Og når man gerne vil være her, så opstår der nye muligheder for oplevelser, og så kommer bylivet til udfoldelse. Det er meget logisk. Og så kunne det være, at man også skulle lave nogle offentlige toiletter hernede, siger Rikke Juul Gram.
Hun mener, at man godt kan lave fantastiske byrumsløsninger, hvor værdien af resulatet langt overgår omkostningerne, og hun oplever endda også, at spareøvelser kan virke stimulerende i forhold til nogle projekter. Men hun slår også fast, at kvalitet i hendes optik ikke er gratis.
– Man får aldrig noget fantastisk gratis. Byrumsarkitektur må aldrig blive reduceret til, at man sætter nogle paller oven på hinanden og smider nogle planter oven i. Det kan man gøre, når man tester ideer af på borgerne i en 1:1 skala. Men vi skal tænke nyt hver eneste gang, for det er sådan vi kommer videre, siger Rikke Juul Gram.
Se også den første artikel fra byrundturen i Aarhus med Rikke Juul Gram.