Om få måneder flytter Journalisthøjskolen på Oluf Palmes Alle til helt nye lokaler i Katrinebjerg, og det baner vej for nyt stort projekt på den “gamle” skoles arealer.
Tre teams – med henholdsvis Casa, Dansk Boligbyg og JFP a/s i spidsen – er udvalgt til at byde ind på projektet. Projektet har en fastsat totalentreprisesum på 205 millioner kroner.
Byggeriet skal passe ind i områdets helhedsplan og særligt udformes i sammenhæng med den oprindelige journalisthøjskoles hovedbygning, som vil fungere som omdrejningspunkt i området, med dets funktioner som stedets fælleshus, museum og andre offentlige formål. Orvartaci museet får base her.
Den grundlæggende ide med opførelse af boligafdeling 27, Olof Palmes Alle, er at tilbyde beboerne en attraktiv bebyggelse med gedigne boliger og gode fællesfaciliteter, som understøtter og opfordrer til socialt samvær samtidig med, at beboernes privatliv respekteres.
JFP a/s med i konkurrencen
JFP udgør som sagt et af de udvalgte hold. Herningentreprenøren er temaet op med RUM, Reiulf Reimstad, Sweco og Green Sustainable Landscape.
– Vores team er blevet udvalgt på baggrund af vores store erfaring med sammenlignelige boligprojekter. Blandt andet står JFP, Sweco og RUM bag opførelsen af Generationernes Hus på Aarhus Ø. Et projekt med 304 boliger og daginstitution som ramme for det givende samliv mellem generationer og mennesker, siger salgsdirektør Søren Trærup, JFP a/s.
Fællesskaber og samvær
Ensomhed blandt unge er en stigende tendens i Danmark i dag. Styrkelse af fællesskaber via de fysiske rammer har derfor været et fokuspunkt fra projektets start. Konkurrencen står på skuldrene at et forarbejde som Østjysk Bolig fik udført i forbindelse med lokalplanen for området, hvor man undersøgte forskellige former for fællesskaber.
Der ønskes således også i dette projekt kvalificerede bud på, hvordan bebyggelsens udformning kan være med til at fordre fællesskaber og samvær mellem mennesker.
Østjysk Bolig ønsker at gøre godt dagslys til et fokuspunkt fra projektets start, så bedst mulige dagslysforhold sikres overalt i bebyggelsen. Samtidig er det forhåbningen, at gode dagslyskrav er indarbejdet i projektet i en sådan grad at dette forhold er med til at definere udformningen af et varieret facadeforløb og lejlighedernes indretning.
Krav om bæredygtige elementer
Bebyggelsen skal ikke certificeres, men det er ønsket, at projektets udformning tydeligt afspejler indarbejdelse af bæredygtige elementer. Herunder særligt anvendelse af bæredygtige materialer.
Der skal desuden indtænkes vedligehold, som et bæredygtighedselement, så materialer og installationer kræver minimal udskiftning og vedligehold. Elementer, som kræver udskiftning i bygningens levetid skal nemt kunne demonteres.
– Vi er glade for at være en del af det stærke team som er udvalgt til konkurrencen. Vi glæder os til at lade vores forskellige fagligheder og tilgange bidrage til at skabe et boligprojekt hvor mennesker mødes og trives i en bebyggelse der tager hensyn til miljøet, siger Claus Jensen, arkitekt og partner, RUM.