Studerende skal finde bæredygtige betonveje

Arkitektstuderende skal dyste om at finde nye, bæredygtige og innovative måder at anvende beton på.
Byggebranchen har stort fokus på betonbyggeri, som er en af de helt store klimasyndere. Arkivfoto: Torben Jastram.
Byggebranchen har stort fokus på betonbyggeri, som er en af de helt store klimasyndere. Arkivfoto: Torben Jastram.

Konkurrencen

  • Kravet for at deltage i konkurrencen er:
  • – at beton et væsentligt materiale i projektet
  • – at anvendelsen af beton er bæredygtigt begrundet
  • – at projektet er æstetisk velovervejet.
  • Vinderen får et rejselegat på 10.000 kroner.

Nutidens arkitektstuderende kommer til at tegne fremtidens byggeri. Deres bidrag til at finde nye bæredygtige måder at bruge beton på er afgørende for at ændre den nuværende praksis og reducere CO2-udledningen i byggeriet. Der er brug for at udvikle nyskabende måder at bruge beton bæredygtigt fra nye måder at designe, fremstille, forarbejde, transformere og benytte beton til nytænkning af, hvordan beton nedbrydes og genanvendes.

Arkitektstuderende med en idé til, hvordan man bygger mere bæredygtigt med beton, får nu chancen for at præsentere og udstille den på Building Green i København den 31. oktober.

Det er Dansk Beton, Arkitektskolen Aarhus og Institut for bygningskunst og teknologi på KADK, der med prisen og debatten ønsker at sætte fokus på og belønne projekter, som viser nye og innovative måder at anvende beton bæredygtigt.

Innovation er nødvendig

– Det er ingen hemmelighed, at beton kan være klimabelastende. Derfor er vi tvunget til at finde nye og innovative måder at anvende beton bæredygtigt. Blandt andet for at kunne indfri beton- og byggebranchens eget mål om at halvere CO2-udledningen fra beton i 2030, siger Dorthe Mathiesen, branchedirektør i Dansk Beton i Dansk Byggeri.

På KADK beskæftiger de kandidatstuderende sig i forvejen med bæredygtigt byggeri – for eksempel når de som en del af kandidatuddannelsen arbejder med FN’s verdensmål.

– Vi efterlyser nytænkende anvendelse af beton, der for eksempel viser, hvordan man kan minimere materialeforbrug, optimere materialets egenskaber, reducere transport og materialeforbrug til forskalling, genanvende og fremtidssikre betonelementers værdi, styrke bæredygtig drift og vedligehold eller udnytte cirkulære designprincipper, siger Natalie Mossin, institutleder på Institut for Bygningskunst og Teknologi på KADK.

– På AAA arbejder vi indgående med, hvordan materialer bearbejdes, anvendes og opleves i bygget form. Selv om beton bruges overalt i moderne byggeri, spiller den oftest fortrinsvist en strukturel rolle og gemmes væk under ædlere materialer. Vi ønsker at se et projekt, der udover bæredygtige kvaliteter også forløser betonens æstetiske potentialer, siger Jon Krähling Engholt, ph.d. på Arkitektskolen Aarhus.

Vi ønsker at se et projekt, der udover bæredygtige kvaliteter også forløser betonens æstetiske potentialer.

Relateret indhold