Snøhetta-direktør gæster Aarhus

Det norske arkitektfirma Snøhettas administrerende direktør giver sit syn på byggebranchens bæredygtige fremtid ved Building Green i Aarhus.
Harvard HouseZero. Visualisering: Snøhetta/Plompmozes.
Harvard HouseZero. Visualisering: Snøhetta/Plompmozes.

Om under en uge samles folk til Building Green. Turen går for anden gang i eventens otteårige levetid til Centralværkstedet i Aarhus. Summende udstillerstande, travle gangarealer og optagede sæderækker foran de to scener er, hvad man som besøgende kan forvente.

Torsdag 19. april vil Tonje Værdal Frydenlund, administrerende direktør for Norden og Europa i det anerkendte arkitektfirma Snøhetta, holde sit oplæg.

Vi skal turde tage nogle chancer, turde indgå partnerskaber. Vi må for alt i verden ikke stoppe op og tænke “nu er det nok”.

Tonje Værdal Frydenlund Administrerende direktør for Norden og Europa i Snøhetta

– Jeg ser meget frem til at gæste Building Green under overskriften ‘The Sustainable Future’. Et gennemgående tema for mit oplæg bliver samarbejde på tværs af fagligheder. Det er noget, vi i høj grad arbejder med hos Snøhetta, fortæller hun.

Snøhetta begyndte som en norskfunderet workshop, men har nu kontorer i både USA, Asien og flere steder i Europa. Firmaet befinder sig i den absolutte verdenselite og er kendt for at skabe anderledes, inspirerende og innovativ arkitektur, hvor tværfaglighed er altafgørende.

Vi kan ikke løse udfordringerne alene

Den norske arkitektpionér fremhæves som en af de store stjerner på forårets Building Green. Og det er ikke uden grund. Tonje Værdal Frydenlund er nyskabende, ambitiøs og har formået – med et kompetent team bag sig – at drive Snøhetta til det internationalt anerkendte brand, det er i dag. Et brand som favner alt fra bygningsarkitektur over landskabsarkitektur til produkt- og branddesign.

Derfor går Snøhetta-direktøren da også på Central Stage med lidt af en opfordring til publikum: Alle aktører i bygge- og arkitektbranchen skal kunne samarbejde og turde kaste sig ud i nye projekter.

– Betydningen af at kunne samarbejde mellem forskellige discipliner og værdisæt er helt essentiel for bæredygtighed i byggeriet. Vi kan ikke løse udfordringerne alene, siger hun og fortsætter:

– Vi er kommet langt i den bæredygtige omstilling, men ikke langt nok. Vi bevæger os dog absolut i den rigtige retning, og det vigtigste er nu, at vi tør noget mere. Vi skal turde tage nogle chancer, turde indgå partnerskaber. Vi må for alt i verden ikke stoppe op og tænke “nu er det nok”.

De gode eksempler

Tonje Værdal Frydenlund vil på Building Green tage udgangspunkt i en række Snøhetta-projekter. Fokus kommer til at ligge på det gode samarbejde og projekternes betydning for fremtiden.

– Jeg vil efter bedste evne forsøge at inspirere publikum gennem projekt Gullhaug Torg, som er Norges første naturligt ventilerede kontor- og lejlighedskompleks med en revolutionerende lav energi-løsning for opvarmning og nedkøling. Som et godt udenlandsk eksempel vil jeg fremhæve Harvard HouseZero – en af verdens mest ambitiøse bæredygtige bygninger, fortæller hun.

Begge projekter viser, hvordan man kan bruge lavteknologiske løsninger til naturbaserede systemer.

– Det handler om at forstå konkrete behov blandt de, der bruger bygningerne eller omgivelserne. Derudfra udarbejder vi løsninger, som er miljømæssigt, økonomisk og socialt rentable, afslutter hun.

Tonje Værdal Frydenlund, Snøhettas administrerende direktør for Norden og Europa, holder oplæg om The Sustainable Future. Pressefoto.
Tonje Værdal Frydenlund, Snøhettas administrerende direktør for Norden og Europa, holder oplæg om The Sustainable Future. Pressefoto.

Relateret indhold