I flere af i landets mindre og mellemstore byer er bylivet under pres, og bymidterne er i reel fare for at miste deres rolle som centrum for handel, kultur og lokalt fællesskab.
Derfor har Kolding Kommune, Business Kolding og Syddansk Universitet indgået et samarbejde, hvor forskerne fra universitets campus i Kolding vil udforske byudviklingens dybere lag.
Samarbejdet vil inddrage lokale erhvervsdrivende, ejendomsejere og brugere af byens faciliteter for at skabe en forståelse af, hvad der driver den økonomiske og sociale dynamik i bymidterne – og dermed, hvad der skal til for genoplive dem.
Håb forude for træt bymidte: Klar til 1. etape
Borgmester Knud Erik Langhoff, Kolding Kommune, fortæller, at man bl.a. vil kigge på løsninger til at aktivere tomme arealer og sætte gang i nye former for investeringer og anvendelser; måske skal balancen mellem erhvervs- og boligareal justeres, eller også kan bykernen med nye måder at forvalte på komme til at rumme mere af Koldings særdeles kreative fritids- og kulturliv:
– Som mange andre byer har Kolding en bymidte, hvor der sker en masse, men hvor der umiddelbart kan se lidt tomt ud pga. lukkede butikker, og hvor byens liv derfor ikke opleves så omfangsrigt.
– Så jeg er meget glad for at Syddansk Universitet har valgt at benytte Kolding som case i projektet, og jeg ser frem til samarbejdet og resultaterne, som forhåbentlig kan bruges til at understøtte en positiv udvikling for at få fornyet livet i vores bymidte.
Kolding tyvstarter kæmpe klimatilpasningsprojekt
Projektet er støttet af Realdania og vil ikke kun komme Kolding til gavn, men også give værdifuld viden for andre byer, der kæmper med lignende udfordringer.
Det forventes også, at resultaterne kan oplyse regeringen og Folketinget om nødvendige ændringer i lovgivningen for at fremme en positiv udvikling i landets byer.