Bebyggelsesplanen for Stejlepladsen
- Med Københavns Kommunes budgetaftale for 2019 blev det vedtaget at sætte gang i udviklingen af Stejlepladsen.
- Konkurrenceområde: (Stejlepladsen inklusive tilstødende areal): ca. 51.800 m2.
- Samlet byggeret: (Bebyggelsesprocent på 140): ca. 72.000 etagemeter.
- Forventet fordeling af etagemeter på anvendelse: Boligbebyggelse 69.200 m2. Svarende til cirka 900 boliger, overvejende mindre boliger. Daginstitution 1.800 m2. Fællesskabsfunktioner 1.000 m2.
- Bebyggelsesplanens højde: Forslaget har en gennemsnitlig højde på 4 etager, men med en levende variation fra 3-5 etager og enkelte steder 6 etager.
- Tre teams deltog i konkurrencen om projektet: team 1: Arkitema Architects A/S og Cowi A/S, team 2: Christensen & Co. Arkitekter A/S med Urban Creators Aps, Kragh & Berglund, Urban Power Aps og Moe A/S som underrådgivere, team 3: Nord Architects A/S med Sweco Danmark A/S og Masu Planning Aps som underrådgivere.
Et område på 51.800 kvadratmeter ved Stejlepladsen i Københavns Sydhavn skal de kommende år gennemgå en stor omdannelse. De seneste måneder har tre arkitektteams bejlet til at vinde opgaven. Nu er vinderen udpeget, oplyser By & Havn i en pressemeddelelse.
Opgaven tilfalder projektet “Stejlepladsen – Her det gror”. Bag projektet står Christensen & Co Arkitekter og Urban Creators, Kragh & Berglund, Urban Power og Moe. Deres forslag havde fokus på områdets selvgroede mangfoldighed, nærheden til vandet og områdets eksisterende struktur med klynger af byggeri i forskellig højde og karakter. De kommende boliger vil have stor variation i højde, farver og facader, og beboere kan se frem til blandede bo- og ejerformer for folk i alle aldre.
En enig dommerkomite finder forslaget sympatisk, enkelt og robust. Et forslag som har fundet en god balance mellem at være ambitiøst og realiserbart på samme tid. Alt i alt et samlet bud på en stærk og velfungerende ny bebyggelsesplan, som ikke findes andre steder i København
juryens dommerbetænkning i deres konklusion om vinderforslaget
– Vi glæder os til at være med til at skabe en ny bæredygtig bydel i København, som er forankret i den særlige stemning, der i dag kendetegner miljøet omkring Stejlepladsen. I løsningen har vi fokuseret på at skabe en tæt og lav bydel med plads til selvbyggere, fællesskaber og forskellighed, siger kreativ direktør og stiftende partner hos Christensen & Co Arkitekter Michael Christensen.
Karakteren er vigtig
Før konkurrencen blev udskrevet var der mulighed for at komme med indvendinger og input til processen. Blandt de fremførte synspunkter var, at Sydhavn ikke skulle ligne alt muligt andet byggeri i København. Områdets karakter skulle bevares, og det er blevet opfyldt, mener selskabet bag projektet.
– Jeg er glad for at kunne fremvise et projekt, som indfanger ønsker, som vi modtog i dialogen med borgerne i området. Vi er helt opmærksomme på, at ikke alle er enige i, at det er en god idé at opføre et nyt bykvarter på Stejlepladsen, som er en del af et helt særligt broget og selvgroet miljø med en stærk autenticitet. Men med dette forslag, rammer vi den særlige stemning, der er vital for området. Og samtidig bliver det nye kvarter bæredygtigt med forskellige former af genbrugsmaterialer og forholder sig bevidst til områdets maritime kulturmiljø og til Tippens natur, siger Anne Skovbro, administrerende direktør for By & Havn.
Hun bakkes op af ejendomsdirektør i PFA Michael Bruhn.
– Vi har store forventninger til boligprojektet. Stejlepladsen bliver nu udviklet med øje for områdets karakter og unikke beliggenhed og med fokus på bæredygtige boliger og en mangfoldig byudvikling. Vi ser frem til at udvikle planen for området sammen med By & Havn, hvor udviklingen af et rationelt byggesystem bliver centralt for at kunne opnå vores fælles ambition om betalbare boliger til københavnerne. Da to tredjedele af boligerne samtidig bliver med et gennemsnit på 65 kvadratmeter, er vi også inde og imødekomme behovet for mindre boliger i Hovedstaden.
Selskabet bag udviklingen af Stejlepladsen er et samarbejde mellem By & Havn og pensionsselskabet PFA. Lendager Group er også tilknyttet projektet som proces- og bæredygtighedskonsulenter, og det er et krav, at det kommende byggeri kan bæredygtighedscertificeres til DGNB-guld.