Ry trækker naturen ind i byen

Efter mange års overvejelser går omdannelsen af Stationstorvet i Ry i Midtjylland nu i gang.
Stationstorvet i Ry skal omdannes til en grøn gågade.
Stationstorvet i Ry skal omdannes til en grøn gågade.

1. april går omdannelsen af Stationstorvet i Ry i Midtjylland. Første etape etape omhandler nye belægninger på Klostervej på strækningen fra Skanderborgvej til Stationsbygningen. Stykket skal omdannes til gågade, kantsten skal fjernes, og hele området skal flyde sammen. Der bliver etableret grønne oaser, og de eksisterende træer bliver suppleret med nye. Ligeledes bliver der rejst nye lysmaster og gjort plads til faciliteter til ophold og fysisk aktivitet.

Målet er at at tilføre mere liv i midtbyen. Både visuelt og funktionelt skal Stationstorvet understrege byens identitet som stationsby midt i naturen. Ideerne til Stationstorvet bygger på input fra et borgermøde og idévikling i en midtbygruppe bestående af Ry City, Ry Borgerforening, Ry Højskole, Museum Skanderborg og VisitSkanderborg.

Grønt greb

– Vi har et tillidsfuldt samarbejde med Danø Arkitektur, der sikrer arkitektonisk sammenhæng mellem de eksisterende rammer, højskolens ombygning og de funktioner, der er behov for. Med et grønt greb og en torvehal i kraftigt tømmer – tegnet af arkitekt Jesper Danø – trækker vi så at sige naturen ind i byen, siger plancenterchef Mikkel Lindskov Petersen fra Skanderborg Kommune.

Stationstorvets belægning og indretning, der er tegnet af landskabsarkitekt Stephan Gustin og udgør første etape, skal stå færdigt til juni. Kommunen forventer at acceptere HedeDanmarks tilbud på anlægsarbejdet.

Anden etape

Sideløbende med første etape har kommunen med støtte fra Realdania igangsat en uvildig forundersøgelse, der skal afdække grundlaget for at drive en eller anden form for forretning i torvehallen. Det sker i tæt dialog med midtbygruppen.

– Vi er glade for, at Realdania på den måde støtter en udvikling og kvalificering af projektet. I første omgang bruger vi to måneder på en forretningsanalyse udført af konsulentfirmaet Mindbiz. Afhængig af resultatet vil Danø Arkitektur arbejde videre med et skitseforslag, der omfatter funktionelle krav til torvehallen med lukkede facader. Torvehallen udgør således anden etape, der først starter op til efteråret, siger Mikkel Lindskov Petersen.

Relateret indhold