Roskilde-arkitekter genskaber landsbystemning i nyt boligområde

Roskilde-arkitekterne Cornelius Vöge har netop afleveret deres første boligprojekt i hjembyen. Hyrdehøj Husene skal genskabe stemningen fra landsbysamfund.
Husene er rækkehuse, men har hver deres individuelle træk og egen baghave som i en villa. Husene er placeret rundt om en indre fælled, der skal give en fællesskabsfølelse mindende om de gamle landsbysamfund. Foto: Cornelius Vöge.
Husene er rækkehuse, men har hver deres individuelle træk og egen baghave som i en villa. Husene er placeret rundt om en indre fælled, der skal give en fællesskabsfølelse mindende om de gamle landsbysamfund. Foto: Cornelius Vöge.

Med aflevering af det nye boligområde Hyrdehøj Husene tages endnu et skridt til den hastige udvikling af den vestlige del af Roskilde på vejen mod Svogerslev. Det nye boligområde er etableret på under to år og er tegnet af det lokale arkitektfirma Cornelius Vöge, der med projektet har færdiggjort deres første lokale boligprojekt.

Hyrdehøj Husene er en klynge af 35 byhuse med en indre fælled som samlingspunkt. Boligområdet er nu færdigbygget kun 22 måneder, efter udbuddet blev vundet.

– Det er vores første store boligbyggeri i Roskilde, hvor alt er forløbet planmæssigt med aflevering af husene i juli. Et projekt, vi har været med til hele vejen, og som i vid udstrækning har gjort brug af vores mange kompetencer på tegnestuen. Det har derfor været et utrolig spændende projekt, siger arkitekt og indehaver af Cornelius Vöge, Dan Cornelius.

Udover boligprojektet i Roskilde står arkitektvirksomheden også for transformationen af Kaffetårnet i Irmabyen, ligesom de nu er i gang med Vandkulturhuset på Papirøen i København og det nye H.C. Andersens Hus i Odense med den japanske stjernearkitekt Kengo Kuma, mens tegnestuen også har haft fingrene i tegningerne til Livsrum, et rådgivningscenter for kræftpatienter og pårørende ved Herlev Hospital.

Landsbystemning

Idéen med Hyrdehøj Husene er ifølge Dan Cornelius at skabe et boligområde med stemning som i de gamle landsbysamfund. Det opnås ved at blande det bedste fra rækkehuset med det bedste fra den individuelle villa. Alle huse ligger ud til en gade skulder ved skulder, som man kender det fra en gammel landsby. De har deres individuelle præg og egen baghave, men lige udenfor baghaven ligger en indre fælled, der skal være med til at skabe følelsen af at være tilbage i landsbyen.

– Den indre fælled har naturen som centrum for leg og ophold, og det er dér, man kommer til at lære naboerne at kende. Man har sit eget private hus og have, men samtidig også et fællesskab lige uden for sin havelåge. Det giver en naturlig overgang og balance mellem det private og det fælles, fastslår Dan Cornelius.

Med hele vejen

I projektet med Hyrdehøj Husene har arkitekterne været med hele vejen, og det kan ses på detaljerne. Udviklingsselskabet Broen Development har selv været bygherre på projektet, og det har betydet, at arkitekterne er kommet helt tæt på byggeriet.

-Det ligger i vores DNA, at vi gerne vil følge projektet helt til dørs. Med Hyrdehøj Husene har udviklingsselskabet selv bygget, og det har gjort, at vi har sprunget mange led over. Som arkitekter er vi derfor kommet tæt på håndværkerne, der har skullet udføre vores planer, hvilket jo giver et helt andet og tættere samarbejde, fortæller Dan Cornelius.

Kun to huse mangler at blive solgt og i de fleste af husene er køberne allerede flyttet ind.

Relateret indhold