”Et sandt drømmeprojekt”: Rådgivere skal tage Hærvejen det næste skridt

To teams skal omdanne gården Anesminde og de nære udearealer til et samlingssted for Hærvejens brugere – i mødet mellem fortællingen om danske gårde og Jellings verdensarv.
Børn og voksne færdes i naturskønne omgivelser på Hærvejen.
Hærvejen strækker sig gennem storslået natur og kultur- og historieoplevelser som bl.a. Egtvedpigens Verden, Ravningbroen, Vejle Ådal og Haraldskær, Monumentområdet i Jelling og Gudenåens og Skjernåens udspring. Visualisering: AART.

I Vejle Kommune ønsker man at bidrage til at skabe en af Europas bedste natur-og oplevelsesruter.

Med udgangspunkt i ’Strategi for udvikling af Hærvejen’ vil kommune derfor – sammen med 14 hærvejskommuner og destinationsselskaber – løfte kvaliteten af Hærvejen, udvikle servicen, styrke Hærvejen som brand og bidrage til bedre data og monitorering.

Læs også

Mytisk fæstning åbner op for historiske højdepunkter

Udviklingen af Hærvejen, der i Vejle Kommune strækker sig over 50 km natur og kultur- og historieoplevelser, sker med støtte på 45 mio. kroner fra Nordea-fonden, og nu er udvalgt to teams, som sammen skal sikre omdannelsen af gården Anesminde:

Totalrådgiver og arkitekt på bygningsdelen bliver Cornelius Vöge med EKJ Rådgivende Ingeniører og 360 Brandrådgivning som underrådgivere, mens totalrådgiver og landskabsarkitekt på de nære udearealer bliver AART Architects med Gründl Haahr og Niras Rådgivende Ingeniører som underrådgivere.

– Med Cornelius Vöge og AART som vores rådgivere har vi fået to meget kompetente rådgiverteams, der vil sikre høj arkitektonisk kvalitet, bæredygtige løsninger og stor fleksibilitet både inde og ude, siger formand for Teknisk Udvalg i Vejle Kommune, Gerda Jørgensen.

Læs også

Danske arkitekter sætter markant præg på Kinas kulturliv

14 kvalificerede rådgiverteams bød i forsommeren ind på prækvalifikationen til rådgiveropgaven, hvorefter fem teams blev inviteret til at give tilbud på bygningsrådgiveropgaven og fire teams til at give tilbud på udearealerne. Det er heraf, at de to teams nu er udvalgt.

Den lille og den store fortælling

På Anesminde står man med et ben på Hærvejen, der løber gennem Monumentområdet, og det andet i en mytologisk have, der byder på pauser, picnic, leg og oplevelser med fortællinger om vikingernes bygningskunst og deres færden til lands og til vands.

Gården ombygges med information om Hærvejen, madpakkerum, offentlige toiletter, multisal til samlinger/events, nye værksteder og vinterhi for vikingeskibet Jelling Orm. I garagen bliver der etableret grupperum og den gamle forpagterbolig bliver ombygget til tre gæstelejligheder.

Læs også

Vejles nye kulturhus bliver som en åben bog

– Med sin tilkobling til den store Danmarkshistorie med Jellingmonumenterne og Hærvejen er transformation af Anesminde et sandt drømmeprojekt. Her mødes den lille fortælling om danske gårde med den store fortælling om Jellings overvældende verdensarv, siger partner i Cornelius Vöge, Dan Cornelius.

Ombygningen af Anesminde forventes at stå klar sommeren 2026.

Relateret indhold