Overborgmester: Branchen er klar til større klimaansvar

København har som verdens Arkitekturhovedstad i 2023 især belyst branchens rolle i den grønne omstilling, og nu opfordrer Sofie Hæstorp Andersen (S) byggeriet til at løfte dette ansvar i forbindelse med fremtidens byudvikling.
København løb med titlen som verdens Arkitekturhovedstad i 2023. Foto: Københavns Kommune.
København løb med titlen som verdens Arkitekturhovedstad i 2023. Foto: Københavns Kommune.

Året med København som verdens Arkitekturhovedstad går snart på hæld, hvor mere end 550 arrangementer har fyldt gader og stræder for at hylde byens historiske bygninger, eksperimenterende arkitektur og bæredygtige byudvikling.

I et samarbejde med Dansk Arkitektur Center, Wonderful Copenhagen og mere end 150 andre partnere har Københavns Kommune i løbet af året skabt events, debatter og udstillinger rundt om i de forskellige bydele for især at drøfte byens fremtid i forhold til den grønne omstilling.

Læs også: Nordhavn får opmærksomhed fra amerikansk avis

Og nu ønskes der fra politisk hold, at byens fremtidige udvikling fortsætter i samme grønne spor, som værtsrollen netop har været med til at anspore.

Ifølge overborgmester Sofie Hæstorp Andersen (S) har de mange arrangementer og debatter nemlig været med til at fremhæve byggeriets potentiale i klimakampen, og det skal der efter hendes vurdering nu handles videre på:

– Som overborgmester ønsker jeg, at kommunens mere end 800 bygninger skal understøtte et sundt og godt liv i byen. Kort sagt, vi skal have bygninger, der udleder mindre CO2 og ikke ødelægger klimaet, fortæller hun og fortsætter:

– Samtidig skal vores bygninger være energivenlige, have et godt indeklima og være bygget af bæredygtige materialer. Vi kan og vil gå forrest. Arkitekturhovedstad 2023 har vist, at branchen er klar til at tage et større ansvar på klimaområdet. Nu skal vi tage dem på ordet og sikre reelle CO2-besparelser.

Fremtidens bæredygtige principper

Titlen som arkitekturhovedstad blev tildelt af UNESCO og den internationale arkitektforening UIA i forbindelse med afholdelsen af UIA’s verdenskongres, der sendte flere end 6.000 arkitekter forbi den danske hovedstad i juli.

Et eksempel på den mere eksperimenterende arkitektur i København, Nordhavnstunnelen. Foto: Københavns Kommune.
Et eksempel på den mere eksperimenterende arkitektur i København, Nordhavnstunnelen. Foto: Københavns Kommune.

Temaet for kongressen tog udgangspunkt i FN’s verdensmål om bæredygtige byer for alle, og som konklusion på denne kongres blev der udarbejdet ti principper, som fremtidens bæredygtige byggerier skal baseres på.

De blev døbt Copenhagen Lessons og går blandt andet ud på, at byer kun er æstetisk smukke, hvis de er tilgængelige for alle, og at byggerier skal renoveres og ikke rives ned.

Læs også: C.F. Møller vinder i Norge: “Et kulturelt fyrtårn og generator

Teknik og miljøborgmester Line Barfoed (EL) slutter sig også til koret med forhåbninger om, at der nu er skabt et grønnere fundament for fremtidens byudvikling med de mange oplysende tiltag i løbet af året:

– Al den viden og ideer kan vi tage med videre, når vi for eksempel snart skal udvikle Københavns nye klimaplan. Jeg håber også, at vi kan inspirere den nationale arkitekturpolitik, som er ved at blive udarbejdet, fortæller hun.

Året afsluttes med et arkitekturtopmøde i DR Byen onsdag d. 29. november, hvor blandt andet kulturministeren og flere borgmestre fra København og omegnskommunerne vil diskutere fremtidens arkitektur på både kommunalt og nationalt niveau.

Relateret indhold