Den gamle erhvervshavn i Nykøbing Falster skal have en stor overhaling. Det oplyser Guldborgsund kommune i en pressemeddelelse.
Blandt fem fremtrædende arkitektfirmaer har styregruppen for udviklingen af havnen i Nykøbing F. valgt firmaet C. F. Møller til at stå i spidsen for at udarbejdelse en helhedsplan. Området skal over 10-15 år gå fra at være en erhvervshavn lukket for besøgende til et sted med aktiviteter, opholdssteder, kultur, boliger og restauranter, der som helhed tager udgangspunkt i egnens og byens særkender og identitet.
Med ønsket om en udvikling af havneområdet følger en investering på 100 millioner kroner.
– Det vi skal i gang med nu skal ikke være en kopi af en anden havneby, men noget der er skræddersyet til netop os og vores sted. Det skal udvikle og styrke Nykøbing og hele vores område og være et sted, som vores borgere aktivt vil bruge. Udviklingen af havnen er ikke et selvstændigt projekt, men en del af noget større, hvor hele byen og området skal tænkes sammen. Jeg er sikker på, at flere investorer vil være en del af den udvikling, siger borgmester John Brædder.
Han kalder det en stor og vigtig investering for kommunen og fortæller videre, at der har været i dialog med flere investorer, som har vist interesse i projektet. Når helhedsplanen foreligger, vil investorer blive inviteret til at medvirke i realiseringen.
Sammenspil med byen
Udviklingen af havnen er tilrettelagt, så C. F. Møller udvikler og tegner helhedsplanen for det samlede havneområde, som herefter indarbejdes i kommuneplanen. Dermed bliver der på et overordnet niveau sat rammer, for hvordan forskellige elementer i den samlede realisering skal fordeles og placeres på det store areal. Ikke mindst skal der laves en løsning, der både skaber klimasikring og giver byens borgere og mange gæster adgang til at nyde godt af placeringen ved Guldborg Sund.
– Vi vil efter udarbejdelsen af helhedsplanen tage en kvalificeret dialog med potentielle investorer. Vi har allerede oplevet stor interesse for projektet, men har måttet vente til vi har en sammenhængende helhedsplan. Med en færdig helhedsplan bliver projektmulighederne mere konkrete, men lige nu er der fortsat rum for at de rigtig gode ideer kan indarbejdes, siger programleder for udviklingen af havnen Anders V. Møller.
Udviklingen på havnen skal spille sammen med både Slotsbryggen og bymidten og tilføre nye aktiviteter, nye opholdsområder og nye boliger, og ikke blot flytte aktiviteter og detailhandel, men netop skabe synergi og sammenhæng mellem de forskellige bydele og understøtte den eksisterende detailhandel i byen.
Middelalderen vender tilbage
Og lige præcis det – sammenhæng – er én af grundene til valget af arkitektfirmaet C.F. Møller, som har stor erfaring med netop by- og havneudvikling.
– Vores foretrukne måde at arbejde på er at sammentænke arkitektur, landskab og bymiljø. Vi ser her en særlig chance for at tage udgangspunkt i middelalderbyens kvaliteter og kombinere dem med det grønne og blå landskab og dermed skabe noget unikt, der kun vil findes i Nykøbing Falster, siger arkitekt og partner hos C.F. Møller Architects, Julian Weyer.
Arkitektfirmaets plan for området dækker hele den eksisterende erhvervshavn, og ikke mindst 1,4 kilometer af Nykøbings mest centrale kyststrækning mod Guldborg Sund. Planen forventes afleveret ultimo august.
Fra starten af juni åbnes der et miljø på den sydlige del af havnen med opholdsmøbler, lyskæder og en lille café i området ved havnekontoret. Museet vil også have en udstilling i området, og forhåbentligt kommer der også en wakeboard-bane, som foreningen bag dog fortsat arbejder med at fremskaffe den nødvendige økonomi og myndighedsgodkendelse til.