Nye byrum skal trække folk til Silkeborgs havn

Udviklingen af Silkeborgs centrum fortsætter, og nu er det området omkring byens lille havn, som skal integreres mere med centrum med flere byrum, der skal ægge til ophold.
Selvom havnen allerede er velbesøgt i Silkeborg, tror man på, at der er potentiale til at tiltrække endnu flere gæster. Illustrationer: Werk Arkitekter.
Selvom havnen allerede er velbesøgt i Silkeborg, tror man på, at der er potentiale til at tiltrække endnu flere gæster. Illustrationer: Werk Arkitekter.

Havneområdet er et af Silkeborgs mest besøgte steder, men det trænger til en kærlig hånd. Werk Arkitekters første tegninger af et områdeløft er netop blevet godkendt.

Havneområdet mellem Åhavevej, Langebro og Sejsvej skal udvikles, så det i endnu højere grad bliver et mødested for det lokale hverdagsliv og som signaturvenue for de største arrangementer og festivaler i Silkeborg.

Oversigtplan over havneområdet.
Oversigtplan over havneområdet.

Samtidig skal det som et af de mest velbesøgte steder, bindes bedre sammen med resten af Silkeborg by, så besøgende trækker op i midtbyens gågader og kvarterer efter en tur med Hjejlen, et besøg på Museum Silkeborg eller en kanotur.

Tag plads ved vandkanten

Det er Plan- og Vejudvalget i Silkeborg Kommune, der har godkendt en dispositionsplan for havnen. Planerne indeholder blandet andet, at der langs den nordlige havnekaj etableres et stort trædæk til ophold, der går helt ned til vandkanten.

Trafikken over Langebro på Århusvej forventes at blive mindre, når Nordskovvej forventes at åbne i 2021. Pladsen bliver derfor også mindre for biler og større for fodgængere og cyklister med bredere fortove og cykelstier for at styrke forbindelsen til torvet og mellem havnens øst- og vestside.

Skitsetegning af havneområrdet.
Skitsetegning af havneområrdet.

Havnedok og havneplads

Den østlige havnekant skal fortsat bruges til at stige af og på en af Hjejlebådene og til at sidde og nyde en is. Det bliver der fremover også rig mulighed for, da der skal etableres flere siddemuligheder, og så skal Hjejleselskabets administration og billetkontor flytte fra deres midlertidige pavillon på østsiden over i en ny havnedok på den anden side af havnen.

Den nye havnedok skal etableres på havnens vestside og skal samle de øvrige vandaktiviteter. Det er Hjejleselskabets administration, billetsalg, værksted og tørdok, kanocentret, der udlejer kanoer, og eventuelt roklubbens eksisterende bygning, som den nye havnedok kan bygges sammen med.

Visualisering af byplads ved Søtorvet.
Visualisering af byplads ved Søtorvet.

Omkring havnedokken skal der være en havneplads, som holdes relativt åbent, så der er plads til større events og festivaler. Silkeborg Kommune arbejder videre med at udvikle havneområdet ud fra skiterserne i dialog med interessenterne omkring havneområdet.

Endnu et nyt byrum

Plan- og Vejudvalget har også godkendt et skitseforslag til et nyt byrum på den anden side af Langebroen ned mod åen.

Visualisering af havnepladsen på den vestlige side af havnen.
Visualisering af havnepladsen på den vestlige side af havnen.

Her skal der etableres et nyt byrum med plads til ophold og udeservering ved vandet. Det nye byrum skal skærmes fra det trafikerede Østergadekryds med et stort bed med træer, græsser og stauder.

Anlæggelsen af det nye byrum ved Søtorvet begynder i 2021 og forventes indviet i 2022, så det står klar, når byggeriet af en række punkthuse langs åen på Søtorvet også står færdige.

Relateret indhold