Ny svanemærket skole skal sætte Guldborgsund på landkortet

Kommunen vil både være Danmarks dannelseskommune og førende på grøn omstilling - kommende svanemærket skole bidrager stort til begge mål.
Skolen kommer til at ligge som en åben ring med adgang til det grønne tag. Illustration: Sora Images.
Skolen kommer til at ligge som en åben ring med adgang til det grønne tag. Illustration: Sora Images.

Børnene tog det første spadestik. Sådan skal det være, når kommunens største bygge- og anlægsopgave nogensinde bliver den nye skole.

Kommunen investerer således 175 min kr. i den nye Sundskolen i Sundby lidt uden for Nykøbing Falster.

Og den skal blive fyrtårn, der kan ses over hele landet.

Guldborgsund vil gå forrest

– Vi skriver danmarkshistorie inden for skolebyggeri. Vi har truffet et bevidst, politisk valg om at investere i bæredygtigt byggeri, og vores nye skole får et af de fineste kvalitetsstempler med Svanemærket, fortæller Simon Hansen, formand for Børn, Familie og Uddannelsesudvalget i Guldborgsund Kommune.

– Jeg er slet ikke i tvivl om, at vores ambitiøse og unikke skolebyggeri vil blive bemærket på landsplan.

Skolen er tænkt som et fælles hus i lokalområdet med undervisningslokaler, halfaciliteter og udendørs faciliteter. Og som med mange andre nyere skolebyggerier, så bliver også og det er hensigten, at foreninger, virksomheder og alle andre borgere skal kunne bruge skolens mange funktioner.

Et superteam bag

Sundskolen får unik arkitektur og bygges med et hold af lokale kræfter og rådgivere fra øverste hylde. Og så bliver skolen den første permante skole, der opnår svanemærket.

Bygningens krumme forløb går igen indvendigt. Illustration: Sora Images.
Bygningens krumme forløb går igen indvendigt. Illustration: Sora Images.

Det lokale entreprenørfirma BO-HUS tegner og bygger sammen med ingeniørvirksomheden MOE, Autens som pædagogisk rådgiver og de tre arkitektfirmaer: Henning Larsen Arkitekter, SKALA Arkitekter og de lokale ETN-arkitekter.

Et af kravene til dem, der bød ind på projektet, var, at byggeriet skulle være bæredygtigt. Det skulle også leve op til kravene for en såkaldt FN’s verdensmålsskole.

Både i materialevalg, energiforbrug, lokal forankring og i forhold til elevernes lærings- og udfoldelsesmuligheder.

Første permante skole som svanemærkes

Det var blandt andet Guldborgsund Kommunes høje ambitionsniveau, der fik Henning Larsen Arkitekter og Skala Arkitekter til at gå med på holdet.

– Den nye skole i Sundby bygger på social og lokal forankring. Skolen opføres med høje ambitioner for bæredygtighed og bliver Danmarks første permanente svanemærkede skole, fortæller Mads Heinberg, designansvarlig arkitekt, Skala Arkitekter og Eva Ravnborg, Partner Henning Larsen.

– Vi har tegnet en skole, som arbejder i spændfeltet mellem læring og landskabet, og hvor det ikke kun handler om den læring, der foregår i bygningen, men hele ruten til og fra skolen, og den måde skolen vil koble sig til lokalsamfundet. Skolen opføres med høje ambitioner for bæredygtighed.

Finansiering på plads – kommunen køber tilbage om 25 år

Guldborgsund Kommune forventer, at den nye skole i Sundby kan åbne dørene for eleverne i sensommeren 2022.

Der vil være plads til cirka 580 elever med to klasser per klassetrin (0. – 9.klasse). Skolen kommer samtidig til at huse Centerklasserækken, som er et specialtilbud for elever med psykiske eller fysiske handicaps.

Kommunen har afsat 175 mio. kr. til hele projektet: 150 mio. kr. til selve byggeriet og yderligere 25 mio. kr. til grundkøb, infrastruktur, inventar, rådgiver mv.

Guldborgsund Kommune har indgået en leasingaftale med Kommunekredit om at finansiere skolen: Kommunekredit ejer skolen de første 25 år, hvor kommunen leaser skolen og efter 25 år tilbagekøbes skolen for 50 millioner kroner.

Relateret indhold