Det bliver en smule mere besværligt at tegne bygninger og facader, der lever op til reglerne om dagslys. En ny EU-standard er nemlig kommet på gaden, og den sætter nye krav til dagslysindfaldet. Dette sker af hensyn til brugerne, idet det stramme energifokus i facadedesignet ikke altid er befordrende for gode daglysforhold.
På trods af de nye udfordringer vækker den nye standard dog glæde hos direktør i Center for Lys, Anne Bay, der også har været med i udformningen af standarden.
– Os, der har været med til at udforme den, synes selvfølgelig, at det er pragtfuldt, at der nu er et fælles dokument, der beskriver design af dagslys. Der er blevet lavet en fin og dækkende ny vejledning. Noget af den nye tankegang er kommet med i BR18, og det betyder, at ordentligt dagslys får større vægt, siger Anne Bay.
Standarden har allerede sat sit præg på Bygningsreglementet, hvor den blandt andet betyder, at man kan vælge at planlægge dagslyset klimabaseret efter hvor meget lys, der rent faktisk kommer ind i rummene. Alternativt kan man fortsætte med 10 procent-reglen, men det er nu specificeret tydeligere, hvordan man indregner skyggende elementer. Det kan for eksempel være nabobygninger, altaner, udhæng eller træer.
Dem der bygges for
Ligesom det ikke er ret sjovt for en kok at lave mad, ingen vil spise, er det ikke meget ved som arkitekt at tegne huse, ingen vil bo i. Derfor er der i boligbyggeri allerede stort fokus på dagslyset i de vigtigste af rummene.
Anderledes ser det ud på erhvervsbyggeriet, hvor mange bygherrer ønsker dybe bygninger, der udnytter de dyre byggegrunde bedre. Det kan forringe dagslyskvaliteten – og her håber Anne Bay, at der kommer til at ske fremskridt.
– I dybe bygninger kræver det enorme vinduer at få nok dagslys. Det kan betyde, at man bliver blændet af lav sol om vinteren, eller at der bliver enormt varmt tæt på vinduet om sommeren. Men det har kæmpe betydning for både produktivitet og helbred blandt brugerne, at dagslyset er ordentligt, siger Anne Bay.
Hun håber nu, at den nye dagslysstandard bliver inddraget som en del af de forskellige bygningscertificeringer og for eksempel bliver en af de ting, der kan give point i sådan noget som DGNB’s system.
Den nye standard kort
Den nye standard udgives ved årsskiftet. Standarden EN17037 har til formål at give en fælles metode til at dokumentere tilstrækkeligt dagslys i rum og bygninger.
Derudover skal den give vejledning i, hvad der som minimum skal dokumenteres i forhold til, hvad der er tilstrækkeligt dagslysniveau, om der er godt udsyn til det fri, en tidsperiode for adgang til direkte sol og et kriterium for vurdering af risiko for blænding fra vinduerne.
En mulighed er at projektere dagslyset efter indendørs belysningsstyrke på 300 lux eller mere i en vis procentandel af rummet. En anden mulighed er at projektere vinduesarealerne som en procentandel af gulvarealet. Procentsatsen afhænger af, om rummet oplyses af dagslys fra facaden, skrå tage eller fra åbninger i et fladt tag.