Det er ikke nok, at nye generation af arkitekter har vilje, talent, passion og vision. Hvis de mangler referencer, bliver de ofte valgt fra, når opgaver bydes ud. Den problematik har Projekt Start sat sig for at afhjælpe, så kommuner og tegnestuer kan finde hinanden i forbindelse med konkrete, kommunale projekter.
Projekt Start
- Med Projekt Start vil Dreyers Fond og Arkitektforeningen gøre det nemmere for vækstlagets tegnestuer at få fodfæste på markedet.
- Projektet matcher nyetablerede talenter med konkrete opgaver i kommunerne.
- Målet er, at begge parter skal få øjnene op for samarbejdets muligheder.
- Start er iværksat i 2021.
- Den seneste ansøgningsrunde var den tredje.
Start indgår løbende partnerskaber med kommuner, som gerne vil møde et udpluk af de nyetablerede talenter og engagere dem til mindre byggeopgaver, transformationer, helhedsplaner eller noget helt fjerde.
For kommunerne vil gerne arbejde sammen med de nye tegnestuer for at få adgang til nytænkende løsninger på aktuelle udfordringer – de ved dog ikke altid, hvordan de skal finde frem til tegnestuerne. Derfor skal Start bane vejen for et bredere felt af muligheder i valg af samarbejdspartnere.
Målet er også at øge opmærksomheden på den værdi, samarbejdet med en mindre virksomhed kan give til begge parter.
De første 34 tegnestuer er kommet igennem Starts nåleøje. Det har resulteret i 29 projekter i 20 kommuner. Projekterne er bl.a. mundet ud i udvikling af et toilethus, en dyrelegeplads, et nyt kulturlaboratorium samt en visionsplan for et større område.
20 nyudvalgte tegnestuer
Nu er 3. ansøgningsrunde gennemført, og her havde hele 55 forholdsvis nyetablerede tegnestuer budt sig til. Alle ansøgninger er gennemgået af Dreyers Fond og Arkitektforeningen, der står bag projektet, og 20 nye tegnestuer er udvalgt og klar til at kaste sig over udfordringer i kommunerne.
De 20 udvalgte tegnestuer er:
- A Part of Sum
- Aiming Spaces
- Atelier for Byers Rum
- Brøn Studio
- Engel Architects
- Høyer Arkitekter
- Office Kim Lenschow
Dreyers Fonds Hæderspris går til Lenschow & Pihlmann
- Arkitekt Louise Fischer
- Lybech Landskab
- Lykke Arkitektur
- Nordpil Arkitekter
- Lasovsky Johansson
- Mette Romme Landskab
- relieff arkitekter
- Schauman & Nordgren Architects
- Sophie Aahlqvist Landskab
- Spolia Studio
- Studio Building Architecture
- Studio Saga
- Thi Dencker
Drevet af faglig nysgerrighed
Derudover fortsætter 20 vækstlagstegnestuer i Start fra tidligere ansøgningsrunder. Dermed kommer den samlede liste, som kommunerne kan vælge fra, op på i alt 40 tegnestuer.
For Arkitektforeningens direktør, Lars Autrup, har det været en fornøjelse at gennemgå de mange ansøgninger.
– I Danmark har vi en kæmpe talentmasse af arkitekter, som betragter bæredygtighed som en præmis og er drevet af faglig nysgerrighed. Det er meget inspirerende og lover godt for fremtiden.
Får større råderum
De udvalgte tegnestuer arbejder med forskellige discipliner indenfor arkitekturen. Nogle har et stærkt fokus på kulturarv og traditionelle byggemetoder, mens andre har en særlig viden om klima- og landskabsprojekter. Og atter andre er synlige i den faglige debat, hvor de kæmper for en kulturforandring inden for byggeriet henimod en mere nøjsom og lokalt funderet byggeteknik og en ny æstetik.
Aftale på plads: Aart vinder miniudbud
De kommuner der indgår i de nye samarbejdskonstellationer skal have interesse for at udforske rammerne for at skabe nye løsninger af høj arkitektonisk kvalitet.
For at give kommunen og arkitekterne større råderum i projekterne og endnu mere kvalitet i samarbejdet er der mulighed for at søge økonomisk støtte til honorartilskud til arkitekterne samt supplerende støtte til supplerende specialister.