Fredag blev arkitektkonkurrencen “Drawing of The Year” for sjette gang afholdt af Arkitektskolen Aarhus. I alt kom 307 bidrag ind fra 70 lande, der hver især havde givet deres bedste bud på at tegne temaet “Shaping new realities”. I sidste ende vandt malaysiske Tianjing Lim med sin tegning “Penang 2095”. Han går til daglig på Dessau International School of Architecture i Tyskland. Canadiske Pascale Julien tog andenpladsen, mens britiske Jason Ho blev nummer tre.
Et enkelt dansk islæt var også med langt henne i konkurrencen. Lasse Buus Jensen, der til daglig går på Arkitektskolen Aarhus, var en af de otte deltagere, der fik et såkaldt “special mension”.
Vertikalt vinderprojekt
Vinderprojektet fra Tianjing Lim fik 5000 euro i præmie. Tegningen leverede spørgsmål omkring bevaring i den urbane bygningskultur. Ved første øjekast ligner det et tårn eller en fabrik, men kigger man nærmere, viser en vertikal by sig.
– Tegningens komposition er meget veludført og perspektivet bidrager til en fornemmelse af dynamik. Den er æstetisk smuk med forbløffende detaljer, der gør os nysgerrige og får os til at engagere os. Det er en meget kraftfuld tegning hvor komposition, tegnestil og indhold sammen bidrager til en intelligent løsning på en centralt problemstilling som hele verdens byer bliver nødt til at forholde sig til. Tegningen bærer præg af bevidsthed og modenhed omkring det at kommunikere, mens den gør brug af samtlige aspekter og skalatrin, siger dommerkomitéen om vinderprojektet.
Pascale Juliens andenplads var en tegning af grænseovergangen mellem Israel og Jordan, der til trods for muntre farver og et strejf af tivoli indeholder en langt mere kompleks og dyster virkelighed.
Jason Hos tredjeplads er en stor tegning, der er sammensat af en række mindre, der skal vise hverdagslivet og dets hændelser præsenteret som Alice i Eventyrland.
Nutiden taber til fortiden
Konkurrencen var særlig interessant for Bangladesh, Canada, Europa og Sydamerika, men der var også dansk deltagelse. Lasse Buus Jensens “Inbetween Mind and Space” var blandt de projekter, der fortjente et skulderklap, selvom der ikke var udsigt til en pengepræmie.
– Tegningen viser en velkommunikeret dialog mellem datid og nutid. Begge billeder på hver side af spejlet er casestudier, der viser hvordan nutiden føler sig reduceret af en taktil datid. Nostalgi handler om, hvordan du forstår dig selv i forhold til tiden. Vi virker til at være i en æra, hvor unge arkitekter ønsker at rekonstruere. En nostalgisk bølge, der inspirerer os til at tænke på fremtiden, står der i juryrapporten omkring det danske værk.
Drawing of the Year 2018 er blevet støttet af schmidt/hammer/lassen architects, VOLA og Statens Kunstfond. Udstillingen står i dag i det aarhusianske kultur Dokk1.
