Den Danske Lyspris 2018 er gået til Nomas restaurant på Refshaleøen, fordi belysningen der sætter helt nye standarder for, hvordan man kan arbejde med lys og stemning. Prisen blev uddelt tidligere torsdag ved en stor og festlig sammenkomst i Bygningskulturens Hus.
Noma er et produkt af chefkok og grundlægger René Redzepis filosofi om at skabe en gennemført nordisk oplevelse, hvor mad, belysning og interiør udtrykker én og samme idé.
Med dette projekt havde vi mulighed for at udfolde potentialet i det foranderlige lys, hvor kunstlyset forholder sig til naturens lys, dagens og årets rytme, og ikke mindst restaurantens skiftende menu.
Arkitekt David Thulstrup Studio David Thulstrup
Hele huset er gennemdesignet med helt særligt udvalgte materialer og møbler. Derfor er der også fokus på belysningen. Men det er ikke lamperne, der stjæler opmærksomheden: De skal ikke være til pynt. Derimod er det lyset selv og lysets samspil med møbler, rum og mad, som er i højsædet. I det hele taget understreger løsningen diskret restaurantens koncept, og gør at bygningen opleves som en nordisk kæmpevilla.
Det er arkitektvirksomheden BIG, som står bag byggeriets arkitektur, og Studio David Thulstrup, der har udviklet restaurantens interiørdesign, mens lysdesignet er blevet til i et samarbejde mellem Studio David Thulstrup og lysvirksomheden Anker & Co, som sammen med blandt andre XAL har leveret de specialdesignede armaturer og ophæng.
David Thulstrup, arkitekt og ejer af Studio David Thulstrup, som har stået for indretning og belysning, er meget stolt af resultatet og den anerkendelse, som projektet har fået:
– Samarbejdet med Noma gik op i en højere enhed, da vi begge specialiserer os i at skabe særlige oplevelser med udgangspunkt i den kontekst, vi er i. Det handlede om at skabe en enestående fortælling om tid og sted – og i dette spiller lyset en markant rolle. Med dette projekt havde vi mulighed for at udfolde potentialet i det foranderlige lys, hvor kunstlyset forholder sig til naturens lys, dagens og årets rytme, og ikke mindst restaurantens skiftende menu, siger han.
Tilpasses årstiden
Belysningen tilpasses løbende maden og de tre sæsoner, som køkkenet arbejder med. Al belysningen er LED og kan reguleres. Ved både at skrue op og ned for belysningen og arbejde med det hvide lys’ varme kan hele belysningen bringes til at skabe forskellige stemninger.
For eksempel kan gæsterne opleve, hvordan belysningen om sommeren næsten forlænger sollyset ind i rummet, og fremhæver loft og ovenlys. Om vinteren kan der skabes en huleagtig stemning koncentreret om de enkelte borde. Vinterbelysningen er lavet, så den spejler sig mindst muligt i de store ruder ud mod naturen, hvor bevoksningen til gengæld belyses svagt. Således bliver vinterudsigten i mørket på Frederiks Bastion også noget helt særligt med kraftværket Amager Bakke i baggrunden. Mange af løsningerne kan fint bruges som inspiration til, hvordan man kan arbejde med lys derhjemme.
Hvad restaurantens gæster ikke får at se er, at belysningen også er fuldstændig gennemført i alle køkkenområder og laboratorier – ja, selv i opvaskerummet. Der er tænkt over lysets mængde, fordeling, varme og farvegengivelse hele vejen igennem, således at alle funktioner understøttes.
Hæderspris til teamet
Den Danske Lyspris er en hæderspris og gives til hele teamet bag lysprojektet. Det er ellevte gang, at prisen uddeles, og udvælgelsen foretages af en bredt sammensat jury.
Der var fire nominerede projekter til Den Danske Lyspris 2018. De øvrige projekter er: Tunnelbelysning til Supercykelsti Farumruten, Smartphonemania i Danmarks Tekniske Museum i Helsingør og Lego House i Billund.