Kunstens Hus taget i brug

Kunstens Hus og pladsen ved Kildegården i Roskilde blev indviet tidligere på efteråret.
Visualisering: Svendborg Architects.
Visualisering: Svendborg Architects.

Svendborg Architects vandt i 2016 den indbudte konkurrence om at lave en ny helhedsplan for Kildegården samt at tegne det ny Kunstens Hus i samarbejde med BOGL, Regnestuen og Spangenberg & Madsen.

Realiseringen er udført i tæt samarbejde og dialog med Roskilde Kommune som bygherre og EH & Søn som hovedentreprenør. Projektet er støttet af Lokale- og Anlægsfonden.

Kobler det gamle og nye

Udearealerne og den nye plads ved Kunstens Hus, Eventcirklen og Dansescenen er disponeret, således at den opleves som én samlende plads, hvor der samtidigt opstår små rum og nicher – mellem aktivitetszonerne, under træerne og langs bygningerne. Denne finmaskede disponering skal sikre, at pladsen fungerer både når den fuld af liv og aktivitet, såvel som når pladsen henligger mere stille.

Masterplanen opløser skellene mellem bygningerne og skaber nye koblinger til den øvrige by ved at åbne og synliggøre området for forbipasserende. Forslaget har et særligt fokus på at danne et mere aktivt, æstetisk og sammenhængende campusområde med en tydelig indre samlende plads. Et område, der kan styrke fællesskabet på tværs af de mange forskellige brugere. Et hængsel til resten af Kildegården og byen omkring. Det er helt unikt at Roskilde kan fastholde et centralt kultur- og fritidsmiljø i bykernen. Masterplanen styrker dette kulturcentrum – i forståelse for eksisterende kvaliteter og med tilføjelsen af nye samlende tiltag.

En fortsættelse af pladsen

‘Centralt på pladsen finder man Kunstens Hus. Udefra er huset udført med spejlende aluminiumsplader i en rødlig nuance og med hvide vinduesrammer, der spejler de omkringliggende rødstensbygninger. Huset er kvadratisk i planen og fremstår således uden bagside. Men huset er samtidig ikke uden retning. Det stræber opad mod himlen ved i ét punkt at løfte sig over syv meter op mod himlen. Ambitionen er at få huset til at være der – og være sit eget – uden at dominere og overdøve sin historiske kontekst’, lyder det i en pressemeddelelse fra arkitekten.

Indvendigt fungerer Kunstens Hus lige som pladsen som en samlende rumlighed. Helt konkret har huset stort set ingen vægge, men opdeles af flytbare møbler, der kan flyde rundt på ét samlende gulv og under ét samlende tag. Gulvet er lys glittet beton, som allerede nu er smukt plettet af blå, gul og rød maling. Taget er én opadstræbende flade, der øverst kulminerer i ét stort livgivende ovenlys. Loft, møbler og vægstykker er beklædt med akustikpaneler, der tilvejebringer en dæmpet akustik, så muligheden for fordybelse imødeses.

Visualisering: Svendborg Architects.
Visualisering: Svendborg Architects.

Relateret indhold