De to teams
- Bertelsen & Scheving Arkitekter ApS
- – Underrådgivere: Arkitektur og transformation: Barozzi / Veiga GmbH, Barcelona
- – Byrum og landskab: 1:1 landskab
- – Formidling og kulturarv: Racconto
- – Ingeniør: Frandsen & Søndergaard ingeniører
- – Arkitekt: Krogh Madsen Arkitekter a/s
- Praksis Arkitekter
- – Underrådgivere: Byrum og landskab: Arkitekt Kristine Jensens Tegnestue
- – Restaurering: VMB Arkitekter
Artcenter Spritten er en del af en større plan, som gør det historiske industriområde til en attraktiv ny bydel i Aalborg. Foreningen Realdania og Aalborg kommune giver henholdsvis 80 millioner kroner og 25 millioner kroner til renoveringsprojektet og nybyggeriet, som skal ændre Spritfabrikken i Aalborg, hvor produktionen lukkede i 2015.
Fem rådgiverteams har givet deres bud, og det felt er nu skåret ned til to: Praksis Arkitekter samt Bertelsen & Scheving Arkitekter ApS. De er nu videre i kapløbet om at udforme et Artcenter og en plan for byrummet omkring den fredede industriarkitektur.
– Uanset hvilket af de to projekter, der vinder den endelige konkurrence, får vi et Artcenter i verdensklasse og en ambitiøs helhedsplan for den nye bydel, siger Peter Spøer, bestyrelsesformand for Ejendomsfonden Artcenter Spritten og formand for dommerkomitéen.
Nyt liv til industrihistorien
De to teams skal arbejde videre med den bundne opgave i de kommende måneder. Begge tegnestuer har givet et bud på et udstillingsområde i den fredede værkstedsbygning og kedelhal – et internationalt artcenter der kan indgå i samspil med monumentalværket Cloud City af den argentinske kunstner Tomás Saraceno.
Forslagene rummer desuden en helhedsplan for området, der omfatter byrummet omkring det nye Artcenter, omdannelse af den eksisterende havnefront og klimatilpasning mod Limfjorden.
– Det er en stor opgave at arbejde med et sted, der har så stor betydning for så mange. Begge teams har præsenteret løsninger, hvor fortid og fremtid mødes på fornem vis. Forslagene er vidt forskellige i forhold til både materialevalg, arkitektur og byplanlægning, men begge tilpasser sig den industrielle kontekst og giver plads til både kulturarv og kunstværk. Det bliver spændende at få visionen yderligere udfoldet, siger Nina Kovsted Helk, filantropidirektør i Realdania og medlem af dommerkomitéen.
De to forslag
Bertelsen & Scheving Arkitekter ApS har valgt en løsning, der etablerer den nye udstillingsbygning i forlængelse af de fredede industrihaller. Her vil man bygge i mursten og skabe venetiansk stemning med smalle passager, der fører videre til en åben plads, hvor Saracenos værk skal stå.
I forslaget fra Praksis Arkitekter er nybyggeriet placeret ovenpå de eksisterende bygninger med en skæv-takket facade, der giver et unikt udstillingsrum indenfor og et levende udtryk udenfor.
I denne løsning bliver Saracenos “Cloud City” placeret i en slags skål-konstruktion i terrænet. Begge forslag lægger op til, at Saracenos kumulussky-inspirerede værk ændrer udtryk efter vejret.