Kræftcenter og forskningsprojekt vinder Arne-prisen

Elefanthuset vandt den eftertragtede hovedpris for at skabe en god ramme om en sårbar gruppe.
Elefanthuset brugte de eksisterende farver og konstruktioner fra det gamle kapel. Det har givet den en prestigefyldt pris. Foto: Laura Stamer/Arkitektforeningen.
Elefanthuset brugte de eksisterende farver og konstruktioner fra det gamle kapel. Det har givet den en prestigefyldt pris. Foto: Laura Stamer/Arkitektforeningen.

De sidste fem års vindere af Store Arne

  • 2018: Entasis for Kanonhuset.
  • 2017: Praksis Arkitekter for Carlsbergfondets forskerboliger.
  • 2016: Falko Arkitekter v/ professor Tage Lyneborg, Høgni T. Hansen og Carl Th. Lyneborg for ny multisal ved Falkonergårdens Gymnasium.
  • 2015: Dissing & Weitling Architecture for Cykelslangen.
  • 2014: BBP Arkitekter for ombygningen af Trollbeads domicil.

Vinderne af de eftertragtede arkitekturpriser Store Arne og Lille Arne er fundet. Det skriver Arkitektforeningen i en pressemeddelelse. Leth & Goris aktivitetscenter for kræftramte, Elefanthuset, modtager hovedprisen Store Arne, mens Det Kongelige Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering (KADK) hyldes med Lille Arne for sin kritiske forskning om Københavns udvikling.

Kapellet Elefanthuset ligger i De Gamles By på Nørrebro, hvor det er blevet omdannet til et aktivitetscenter for kræftramte samt et mødested for mænd med værksteder og aktiviteter målrettet kræftramte mænd. Arkitektforeningen gav Store Arne til tegnestuen Leth & Gori for at have revitaliseret et historisk bygningsværk som en omsorgsfuld ramme for en sårbar brugergruppe.

Leth & Gori har stået bag transformationen i samarbejde med Københavns Kommune som bygherre og brugerne fra Center for Kræft og Sundhed København.

– Det er fantastisk, at et projekt, der er så enkelt og beskedent, modtager en så stor pris, og det er resultatet af et arbejde, der er båret af stort engagement hele vejen rundt. Det kræver en stor indlevelse og præcision, og meget kan gå galt undervejs, når man skal transformere en bygning, hvor de eksisterende kvaliteter er så tydelige. Men alle involverede har haft en forståelse for vigtigheden i at udføre et godt håndværk og lokke husets værdier frem, siger Karsten Gori, arkitekt MAA og stiftende partner i Leth & Gori.

I begrundelsen har juryen lagt vægt på, at transformationen er udført med respekt for den oprindelige bygning, mens der også gives ros for, at man har brugt materialer, der bruges som en fortsættelsen af eksisterende konstruktioner.

Lille Arne er blevet til kritiske Arne

København blev i 2018 igen kåret som en af verdens bedste byer at bo i, og byggeaktiviteten har buldret derudaf. I år hylder Lille Arne den kritiske forsknings bidrag til nuanceringen af debatten om Københavns udvikling.

I løbet af året har to store udgivelser fra KADK bidraget til en kvalificering af debatten. Udgivelserne “Atlas of the Copenhagens” og “Hjem-Bebyggelser-By: Bolig og velfærd i København” retter et kritisk blik på billedet af København som internationalt bæredygtighedsfyrtårn samt de helt aktuelle københavnske boligbebyggelser.

– Vi er utrolig stolte af, at fagfællerne med deres egen pris, anerkender forskningen som et centralt bidrag til arkitektfagligheden. De arbejder, der lægges frem med de to udgivelser, er vægtige bidrag til en velunderbygget debat om vores byer og boligers udvikling. Når man som Peder Duelund kigger på alt det aktuelle boligbyggeri i København og underkaster det et kritisk blik, viser det sig desværre, at det ikke er særlig innovativt, og at det faktisk heller ikke møder hverken nutidens eller fremtidens mangeartede behov, siger arkitekt Katrine Lotz, MAA, Ph.d. og Institutleder for Bygningskunst, By og Landskab.

Elefanthuset vandt Store Arne-prisen foran fire andre projekter. Heriblandt Noma 2,0, der er tegnet af Bjarke Ingels Group, og som i sidste uge vandt Lysprisen.

Relateret indhold