Konkurrence: Hvordan kan 30 hektar park bedst berige København?

En 30 hektar park på spidsen af Københavns Nordhavn skal være for alle københavnere. Men hvordan skal den se ud og hvad skal den indeholde? Det skal en arkitektkonkurrence nu afgøre.
kort over den kommende Nordhavnskort
Bynært og så alligevel ikke. Den kommende Nordhavnspark skal være en attraktiv park for københavnerne. Området skal bl.a. rumme aktivitet, bevægelse og idræt. Foto fra konkurrenceprogrammet: By & Havn

Københavns Kommune og By & Havn har sat gang i en arkitektkonkurrence om en 30 hektar stor park, der skal etableres på spidsen af Københavns Nordhavn. Den får navnet Nordhavnsparken og skal give plads til leg, aktiviteter, fodbold og fordybelse i naturen. Samtidig skal parken levne plads til den grønbrogede tudse og andre dyr.

Håbet med arkitektkonkurrencen er, at den vil resultere i en række visionære forslag til, hvordan parken kan udformes, så vild natur og bakket landskab balanceres med idræts- og fritidsaktiviteter både på kort og længere sigt.

Forslagene skal vise, hvordan parken kan samtænkes med Nordhavnstippen, vandet og de tilgrænsende områder.

Det er dette smukke, øde men alligevel bynære område der skal omdannes til en ny park. Foto fra konkurrenceprogrammet: By & Havn

Teknik- og miljøborgmester i København, Line Barfod, siger:

– Det skal være en park, som skal kunne bruges både af de nuværende og kommende lokale beboere i Nordhavn – og af alle københavnere. Derfor er jeg også rigtig glad for den omfattende borgerinddragelse, der er gået forud for arkitektkonkurrencen, for det betyder, at vi får en park, der afspejler københavnernes ønsker, og at det bliver et sted, der har den rigtig balance mellem ro og grønt og muligheden for at være aktiv.

Skal bidrage til København

Teknik- og miljøborgmesteren refererer til den omfattende dialog med københavnerne, interesseorganisationer, foreningslivet og mange flere som Københavns Kommune og By & Havn satte i gang i 2021.

Formålet var at finde ud af, hvordan Nordhavnsparken skal bidrage til København. Det resulterede i mere end 6.600 input, der er samlet i en rapport, som udpeger værdier, pejlemærker og ønsker til parken. Ønsker, der i høj grad er taget med videre i konkurrenceprogrammet.

Læs også

København vil udveksle klimaløsninger med brasiliansk megaby

Kultur- og fritidsborgmester i København, Mia Nyegaard.

– Planlægningen af Nordhavnsparken er en helt unik mulighed for at få flere kvadratmeter til både bevægelse, idræt og natur. Det er sjældent, at man får nye grønne områder i den skala, så det er vigtigt, at parken både kommer til at rumme aktivitet, bevægelse og idræt, så det bliver en attraktiv park for københavnerne.

40.000 beboere

Og det er vigtigt med et nyt rekreativt område i København. Nordhavn udbygges i disse år og omkring 2060, når bydelen er fuldt udbygget, forventes der at være ca. 40.000 beboere og et tilsvarende antal arbejdspladser.

Københavnerne har været inddraget i arbejdet med den kommende Nordhavnspark. De er fremkommet med mere end 6.600 input i forhold til bl.a. værdier, pejlemærker og ønsker til parken. Foto fra konkurrenceprogrammet: By & Havn / Kontraframe

Det betyder, at parken skal kunne rumme en række forskellige tilbud til både lokale og alle andre samtidig med, at parken skal kunne ændres efterhånden, som nye behov kan opstå.

Tager næste skridt

Det er By & Havn der ejer grunden, hvor den nye park skal skabes. Grunden vil blive overdraget til Københavns Kommune i 2028, når anlægsarbejdet sættes i gang.

Læs også

By & Havn finder entreprenør til nyt havnehus i Nordhavn

Adm. direktør, Anne Skovbro, By & Havn, udtaler:

– Med arkitektkonkurrencen tager vi næste skridt mod at gøre visionen om Nordhavnsparken til virkelighed. Vi er glade for, at vi har brugt tid sammen med engagerede københavnere og en lang række foreninger og interesseorganisationer, så de mange ønsker til parken kommer med, og vi ser frem til at se arkitekternes forslag til, hvordan parken kommer til at rumme både fodboldbaner og faciliteter til områdets foreningsliv og regulær natur til gavn for såvel den grønbrogede tudse som andre dyrearter.

95 mio. kr. fra By & Havn

Det er Københavns Kommune, der sammen med By & Havn har udarbejdet programmet for arkitektkonkurrencen. Begge er også repræsenteret i dommerkomitéen.

Den nye park bliver ikke kun for mennesker. Den skal også kunne rumme den grønbrogede tudse og andre dyr. Foto fra konkurrenceprogrammet: By & Havn

By & Havn bidrager med 95 mio. kr. til anlæggelse af Nordhavnsparken. Øvrige udgifter til anlæg forventes at blive afholdt af kommunen eventuelt med bidrag fra fonde. Efter overtagelsen står kommunen selv for driften af parken.

Konkurrencen afsluttes i februar 2025, hvorefter vinderen kåres. Arbejdet med parken forventes at stå på fra midten af 2028 til maj 2030.

Relateret indhold