I de senere år er der kommer mere aktivitet og flere gæster til Geografisk Have i Kolding, så for at fremtidssikre indgangsbygningen udbød havens bestyrelse sidste år en arkitektkonkurrence til en ny bygning, ‘Den Grønne Portal’.
Fire arkitektvirksomheder blev indbudt til konkurrencen, og bestyrelsen for Geografisk Have har nu godkendt vinderprojektet, som arkitektvirksomheden AART står bag, mens Ingeniør’ne har været bygherrerådgiver.
Læs også: AART slår rekord: Vil vækste mere
Projekterne blev vurderet på grundlag af parametrene hovedide, arkitektur og funktion, bæredygtighed og honorartilbud.
– Den Grønne Portal bliver et byggeri, der vil understøtte Geografisk Haves visioner om at blive et unikt sted for inspiration, læring, hygge og aktivitet, siger designansvarlig partner og arkitekt i AART, Mads Nygaard.
Et positivt kendetegn
Vinderforslaget byder på en inviterende hovedindgang, og selve bygningen er inspireret af stedet, har et grønt tag og masser af ovenlys og overdækkede arealer.
Den ca. 400 m2 bygning er fleksibelt indrettet, så størrelse af caféareal, butiks- og udstillingsområde kan variere efter behov. Ligeledes kan et oplevelsesrum anvendes til formidling, foredrag eller møder, og med foldedøre kan bygningen have varierende rumopdeling.
Læs også: Startup vil samle al materiale-data ét sted: “Business as usual ændrer sig nu”
Videre oplyses det, at basisfaciliteter som reception, køkken og toiletter er placeret ud mod parkeringspladsen, og så er genbrug indtænkt, f.eks. i forslaget om genbrugstegl på hele gulvet:
– Vores vinderforslag er kendetegnet ved en yderst ambitiøs tilgang til bæredygtighed, hvor vi har fået maksimal værdi ud af hver eneste kvadratmeter igennem en optimal disponering af funktioner. Derudover er materialevalget udelukkende centreret omkring biogene og genbrugte materialer. Og med en kapacitet til at kunne imødekomme 100.000 besøgende årligt vil Den Grønne Portal bidrage til, at Geografisk Have bliver endnu et positivt kendetegn for Kolding, siger Mads Nygaard.
Biogene materialer er materialer, som naturen selv har groet ved egen kraft. Det kan f.eks. være træ, halm, kork og tang.
Næste skridt er at skaffe finansieringen til projektet, som forventes at beløbe sig til omkring 12-13 mio. kroner.