Ligesom mange andre storbyer over hele verden står København over for en potentiel boligkrise. Men i modsætning til andre steder, hvor spekulationer og økonomiske interesser har flyttet synet fra, at boliger er et sted at bo til en mulighed for investeringer, er problemet i København, at der simpelthen ikke er nok steder at bo.
Det samme var tilfældet i 1920, da KAB blev grundlagt. Dengang kom folk til hovedstaden fra landet, og antallet af boliger kunne ikke følge med. Boligforeninger som KAB blev oprettet for at udvikle, bygge, leje og administrere ejendomme – og for at sikre, at priserne forblev rimelige. I dag administrerer KAB næsten 64.000 enheder på tværs af Storkøbenhavn og huser cirka 120.000 indbyggere (10 % af byens befolkning) med en kvart million flere registreret på ventelister.
De mange forskellige tjenester, som KAB i dag leverer, har givet en kompleks opgave for Henning Larsen Architects, der sammen med SLA og Niras vandt udbuddet om at skabe KAB’s nye domicil i 2018:
– Med KAB var udfordringen at skabe noget simpelt ud af noget komplekst, forklarer Signe Kongebro, global design director og partner hos Henning Larsen Architects.
– Vi var interesseret i spillet mellem kontoret og hjemmet – de to steder, hvor vi tilbringer størstedelen af vores daglige liv – og i hvordan vi kunne tilføre projektet det bedste fra begge verdener. En bygning for øjeblikket.
Fra klassisk indgang til hjemlig opgang
Den arkitektoniske tilgang til det 7.400 kvm store, nye hovedkvarter tager traditionelle elementer i hjemmet – stuen, trappen, haven, køkkenet – og anvender dem på arbejdspladsen. Dertil kommer indgangen synes traditionelt kontorlignende med en åben, stor reception flankeret af et plantefyldt siddeområde og en bagvedliggende kantine.
Derefter – på vej op ad trappen – ændrer følelsen sig:
I atriet er næsten alt beklædt med træ, hvilket giver rummet en blød, ‘hyggelig’ følelse og tilføjer duft og tekstur, der ikke ofte er forbundet med arbejdspladsen. De slanke trapper skærer frem og tilbage hen over midten af atriet og løber ud i store fælleskøkkener på hver etage.
– Trappen er et take på den klassiske trappeopgang i beboelsesejendomme, som typisk er det sted, du møder din nabo, forklarer Troels Dam Madsen, associeret designdirektør hos Henning Larsen Architects, og tilføjer:
– I KAB -huset tilføjede vi lag af synlighed, tekstur og skønhed til det, der normalt er et meget praktisk rum.
Grænsen mellem det private og offentligt tilgængelige
Atriumets vestkant er en væg af vinduer, bag hvilke de vigtigste mødelokaler – indrettet til at ligne lokaler i et hus – og kontorer er placeret. Dette markerer grænsen mellem de private arbejdspladser for KAB og det rum, der er tilgængeligt for offentligheden, samtidig med at det tyder på noget mere subtilt: Kigger man ind i vinduerne i mødelokalerne fra trappen, observerer man en husstand på arbejde.
Placeret på DSB’s tidligere grund ved banelegemet på Enghavevej – lige midt i et af byens fremtidige vækstområder – er huset uden front eller bagside; dens femkantede form åbner ud til byen på alle sider og indrammer udsigt til Vesterbro, Sydhavn, Carlsberg og Valby. Robuste, røde mursten fremkalder materialiteten og pragmatismen i de ejendomme, det har overvåget siden 1930’erne, med en vis flair i murværket, der er umiskendeligt moderne.
SLA’s parkområde omkring KAB-huset inviterer naboer og forbipasserende til at stoppe i grønne omgivelser. På toppen af KAB-huset er der en grøn tagterrasse, hvor besøgende og medarbejdere kan holde en pause og nyde udsigten over jernbanekroppen og København mod alle verdenshjørner:
– Landskabet trækker karakter fra lokalområdets kreative miljøer og fortsætter de rå omgivelser i det eksisterende jernbaneterræn ved at skabe et robust og identitetsskabende naturdesign fra gadeplan til taghave, siger Mette Skjold, partner hos SLA.
Bygningen er et samlingssted for 44 boligorganisationer, ca. 120.000 beboere og danner rammen om KAB’s 400 medarbejderes daglige arbejde. KAB flyttede ind i juni 2021.