Henning Larsen putter New York ind i svensk forstad

Med inspiration fra Central Park har Henning Larsen og SLA skabt en masterplan for en forstad til Stockholm, som vil få en park, der skal være et "grønt hjerte".
En central park skal være omkrænset af byliv med en blanding af erhverv og fritid. Projektet er skabt af Henning Larsen Architects og SLA.
En central park skal være omkrænset af byliv med en blanding af erhverv og fritid. Projektet er skabt af Henning Larsen Architects og SLA.

Mens verdens storbyer bliver stadigt tættere, bliver det en mere relevant designudfordring at skabe et aktiv byliv uden for de gængse metropoler. Med en ny 292.000 kvadratmeter masterplan får Täby i Sverige nyt liv funderet på sport, uddannelse, natur, kultur og entreprenørskab.

Med en stærk sportskultur, gode uddannelsesmuligheder, et grønt udgangspunkt og en udbredt fællesskabsfølelse blandt byens borgere, har svenske Täby by et stort potentiale. Danske Henning Larsen har i fællesskab med landskabsarkitektfirmaet SLA vundet en konkurrence om at transformere Täby, en forstad til Stockholm, til en selvstændig by med et levende bycentrum. Den nye masterplan bliver kaldt Tibble 2.0.

Med Tibble 2.0 har Henning Larsen skabt et stort kvarter, der skal løfte Täbys identitet og samle lokale borgere på tværs af erhvervs- og fritidsinteresser i et fælles mødested. Visionen er at skabe et inspirerende område, hvor viden, innovation og entreprenørskab kombineres med hverdags- og fritidsliv og bliver et naturligt samlingspunkt for byens borgere.

– Vi har valgt et stærkt projekt, som bliver en fornøjelse at realisere sammen med et meget kompetent hold af arkitekter, siger Martin Edfelt, stadsarkitekt i Täby kommune.

Synergier skal skabe fælles byliv

Vinderforslaget skal give Täby et grønt og urbant hjerte, en slags “Central Park” for Täby.

Omkring parken, som SLA har udarbejdet, giver planen plads til samarbejde mellem lokale entreprenører, studerende og innovatorer via fleksible arbejdspladser, erhverv, mødefaciliteter, eksperimentelle laboratorier, udstillingshaller og eventfaciliteter, som blander sig imellem hinanden og skaber mulighed for vidensdeling og samarbejde på tværs af traditionelle grænser.

– Det er en stor fornøjelse at arbejde med dette ambitiøse projekt, der favner en moderne udfordring i at skabe liv uden for de store metropoler. Hele området er designet til at skabe synergier mellem skoler, forretning, kultur og hverdagsliv i et levende, urbant miljø med masser af solbelyste og vindbeskyttede lokationer, siger Viggo Haremst, partner og design director i Henning Larsen.

I Tibble 2.0 har Henning Larsen designet offentlige pladser og bygninger sådan, at de skal minimere windchill og øge indfaldet af sollys. Dermed er målet at skabe varme zoner, som skal sikre, at uderum kan bruges i længere tid af året.

Henning Larsen arbejder lige nu også på en revitalisering af Göteborgs Lindholmen-distrikt, samt større havnefrontsprojekter i Gdansk, Belfast og Bruxelles.

Hele området er designet til at skabe synergier mellem skoler, forretning, kultur og hverdagsliv i et levende, urbant miljø med masser af solbelyste og vindbeskyttede lokationer.

Relateret indhold