Helhedsplan vil koble fjord og hav bedre sammen

Hvide-Sande skal udvikles til glæde for både beboere, turister og erhvervsliv. Et forslag til en ny helhedsplan stiller skarpt på byens ressourcer, udfordringer og ikke mindst naturen.  
Dronebillede af en strand med solnedgang og havvindmøller i horisonten
Der er højt til loftet i Hvide Sande. Nu skal en ny helhedsplan udnytte den begrænsede plads, byen har mellem Nordsøen og Ringkøbing Fjord. Foto: Ringkøbing-Skjern Kommune/Martin Backs

Der findes masser af potentialer for et endnu bedre Hvide Sande, viser et forslag til en ny helhedsplan for byen, der ligger på den smalle tange Holmsland Klit mellem Nordsøen og Ringkøbing Fjord.

For selvom pladsen er trang, er der rum for udvikling i den retning, som beboere, erhvervsliv og kommune gerne vil. Der efterspørges blandt andet flere arealer til erhvervsformål, et mere alsidigt boligtilbud og overnatningstilbud samt fleksboliger.

Læs også

Søndervig bliver endnu mere badeby

Helhedsplanen skal sikre en udvikling, der bygger videre på Hvide Sandes kvaliteter og identitet: Den unikke placering mellem havet og fjorden, landskabets rå karakter og den særegne kultur.

I samspil med naturen skal der skabes attraktive muligheder for en balanceret vækst og udvikling af erhvervslivet, turismen og lokalsamfundet. Det gode og sunde hverdagsliv med nære fællesskaber skal leves side om side med erhvervshavnens aktiviteter og turisternes ferieophold.

Kort over Hvide Sande med ideer til, hvordan byen kan udvikles
Der er gode muligheder for at udvikle Hvide Sande i samspil med naturen. Illustration fra helhedsplanen: Ringkøbing-Skjern Kommune

Visionen skal gøres konkret gennem en helhedsplan, der styres af fire overordnede temaer:

  • Hvide Sandes unikke landskab
  • Bylivets tre centrale områder (bymidten, Ved Troldbjerg og Nordbyen)
  • Sammenhænge og mobilitet
  • Udvikling og vækst

Flere udfordringer

Arkitekter og byudviklere fra Holscher Nordberg Architecture har kigget nærmere på byen i forbindelse med forslaget til helhedsplanen. De peger på flere udfordringer, som der med fordel kan arbejdes med fremadrettet:

Blandt udfordringerne er:

  • Erhvervshavnens aktiviteter begrænser udviklingsmuligheder i naboområder
  • Ankomsten til bykerne fremstår ikke klar og indbydende
  • Bymidtens rum og kajkanter savner steder til ophold og aktiviteter
  • Mulighederne for udvidelse af byen er begrænset og vil ske på bekostning af natur eller landbrugsareal og landskab
  • Forholdene for gående og cyklister er flere steder af lav kvalitet og bilismen fylder generelt meget i byens rum
  • Det lokale center i Nord fremstår slidt
  • Broer over Slusen er ikke attraktive for cyklister og gående

Udvikling i samspil med naturen

Målsætningen med helhedsplanen er at lade byen udvikle sig i samspil med naturen. Landskabet skal gøres mere tilgængeligt og synligt, bl.a. ved at koble eksisterende stisystemer mellem fjord og hav sammen. Dertil skal der etableres flere aktiviteter og mødesteder i naturen.

Ved at tilføre nye attraktioner i landskabet, så som udkigspunkter, bænke, badebroer og belagte stier, bliver naturen lettere tilgængelig for alle. Når ny bebyggelse planlægges, skal det så vidt muligt sikres, at adgang og udsyn til naturen ikke spærres.

Læs også

Fra kommunaldirektør i Varde til havnedirektør i Hvide Sande

F.eks. er det vigtigt at nybyggerier, hække og carporte placeres, så de ikke afskærer adgang til klitområderne, lyder det i forslaget til helhedsplanen.

Forslag til helhedsplanen for Hvide Sande blev offentliggjort i juni. Den er lavet på baggrund af en strategisk-fysisk udviklingsplan fra 2020, der igen har ladet sig inspirere af en udviklingsplan fra 2018 for de 11 kommuner langs vestkysten. Her var ambitionen, ’at Vestkysten i 2025 har oplevet markant vækst i omsætning, overnatninger, døgnforbrug og tilfredshed’.

Helhedsplanen bliver præsenteret på et borgermøde tirsdag den 22. oktober.

Relateret indhold