En helt almindelig gavl på Frederiksberg er blevet til den første lodrette have i Danmarks tættest befolkede kommune.
– Vi er meget glade for at kunne realisere den grønne væg på bygningsgavlen ved hjørnet mellem Falkoner Allé og Ågade. Det er én af hovedindfaldsvejene til Frederiksberg, så det giver på mange måder rigtig god mening, at væggen er blevet installeret netop dér. Den skaber et grønt blikfang, der signalerer “velkommen til det grønne Frederiksberg”, siger Karsten Klintø, som er stadsgartner i kommunen.
Haven er installeret på en 18 meter høj væg på en beboelsesejendom, og driftudgifterne står et mediebureau for via et reklameskilt.
Reducerer generne ved skybrud
Væggen har et indbygget vandreservoir. Det vil sige, at den opsamler regnvand fra taget som så kan bruges til vanding. Når vandreservoiret i de øverste plantemoduler er fuldt op, fordeler vandet sig fra række til række, indtil det når bunden.
– Ud over at være en æstetisk flot løsning, som højner byrummets kvalitet, gør væggen mange gode ting for både klima og samfund. Regnvandshåndtering er en af tidens helt store udfordringer. Derfor havde vi et krav om, at væggen skulle opsamle regnvand direkte fra tagrenderne. Det vil fremover kunne bidrage til at reducere generne ved skybrud i området, siger Karsten Klintø.
Væggen er udviklet af Byggros, der har produceret væggen siden 2016, men modellen på Frederiksberg er den første, der er blevet opført i Danmark.
– De lodrette haver bringer mange fordele med sig: både for byerne, for samfundet generelt og for klimaet. Det er en løsning, som er nem at installere, den er driftssikker og passer godt til tætbefolkede byer med manglede grønne byrum, siger Byggros’ produktchef Torben Hoffmann.
Den lodrette væg, der går under navnet BGreen-it Living Wall, bliver evalueret efter et par sæsoner. Herefter afgøres det, om byen skal have flere grønne vægge.