Fra Mosul til møbelsystem på Riget: Sådan kan en bæredygtig fremtid se ud

Fra på fredag præsenterer Det Kongelige Akademi - Arkitektur, Design, Konservering mere end 250 projekter på afgangsudstillingen: New Design & Architecture, der tager udgangspunkt i samfundets mange udfordringer.
Tilgangene til samfundet og dets udfordringer spænder vidt, når Det Kongelige Akademi - Arkitektur, Design, Konservering åbner årets afgangsudstilling på fredag.
Tilgangene til samfundet og dets udfordringer spænder vidt, når Det Kongelige Akademi - Arkitektur, Design, Konservering åbner årets afgangsudstilling på fredag.

Siden 2016 har studerende på Det Kongelige Akademi arbejdet med FN’ Verdensmål, og fælles for årets afgangsprojekterne er, at de gennem kunstneriske greb viser mulige veje mod en mere bæredygtig og mangfoldig fremtid, fortæller rektor Lene Dammand Lund:

– Et besøg på årets afgangsudstilling efterlader én motiveret og med fornyet energi. Hvert og ét af projekterne har potentiale til at medvirke til de ændringer i vores vaner og kultur, der er centrale for at komme i mål med den nødvendige omstilling, som FN’s Verdensmål også anviser vejen for.

Med udgangspunkt i Mosul, Irak har Shwan Soran Ali undersøgt, hvordan man kan genopbygge en by i ruiner, uden økonomisk kapital.
Med udgangspunkt i Mosul, Irak har Shwan Soran Ali undersøgt, hvordan man kan genopbygge en by i ruiner, uden økonomisk kapital.

Projekterne har fokus på social og grøn bæredygtighed, og de har bl.a. stillet spørgsmål som:

– Hvordan kan arkitektur vise veje til at genopbygge samfund, der har været udsat for krig, med afsæt i ruinerne i Mosul?

– Kan designere hjælpe med at skabe bedre accept af den forandring, kroppen gennemgår under alvorlig sygdom ved at skabe et møbelsystem med spejle på et børne- og ungeafsnit på Rigshospitalet?

På det nye børne- og ungehospital, Mary Elizabeth - Riget for børn, unge og gravide har Mathilde Juul Ipsen og Louise Agth Lindstrøm undersøgt, hvordan godt design kan være en vigtig del i processen i at acceptere en forandret krop.
På det nye børne- og ungehospital, Mary Elizabeth – Riget for børn, unge og gravide har Mathilde Juul Ipsen og Louise Agth Lindstrøm undersøgt, hvordan godt design kan være en vigtig del i processen i at acceptere en forandret krop.

Flere af afgangsprojekterne er lavet i samarbejde med offentlige og private virksomheder og med input fra andre fagligheder.

– De studerende arbejder med formgivning og taler ind i erhvervslivet med konkrete løsninger på arbejdsmarkedets behov. Det er meget overbevisende og lovende for fremtiden, siger Lene Dammand Lund.

Hvordan kan arkitektur fungere som en katalysator for den grønne omstilling ved at synliggøre vores ellers skjulte energiforbrug? Sheila Koyo Møller og Majse Marie Nørhald foreslår at bygge tre 'stenhuse' ifm. omdannelsen af Frederiksberg hospital til boligområde.
Hvordan kan arkitektur fungere som en katalysator for den grønne omstilling ved at synliggøre vores ellers skjulte energiforbrug? Sheila Koyo Møller og Majse Marie Nørhald foreslår at bygge tre ‘stenhuse’ ifm. omdannelsen af Frederiksberg hospital til boligområde.

Som noget nyt præsenterer udstillingen en ‘Wall of UN Projects X Det Kongelige Akademi’, som er inddelt efter FN’s verdensmål, hvor man kan få overblik over alle de projekter, der relaterer sig til de enkelte mål.

New Design & Architecture åbner den 23. juni 2023.

Relateret indhold