Forskere vil have det krumme træ ind i byggeriet

Når Build in Wood slår dørene op i næste uge, kan de besøgende se de nyeste eksperimenter med træ i udstillingsområdet Wood Village.
Aarhus Arkitektskole udstiller deres forskningsprojekt, der undersøger træets indre egenskaber ved hjælp af robotteknologi og CT-scanning. Pressefoto.
Aarhus Arkitektskole udstiller deres forskningsprojekt, der undersøger træets indre egenskaber ved hjælp af robotteknologi og CT-scanning. Pressefoto.

– Der foregår rigtig meget udvikling indenfor træbyggeriet, som endnu ikke er nået ud til byggepladsen. Vi vil gerne give de besøgende et indblik i de ideer, der er på vej frem, så de kan blive inspireret til at arbejde med træ på nye måder, siger projektleder for Build in Wood Ditte Rosenquist.

Godt ti udstillere viser deres projekter frem i Wood Village, som er skabt med støtte fra Realdania. En af dem er Niels Martin Larsen, der er lektor på Arkitektskolen i Aarhus. Han deltager i forskningsprojektet Material Imagination og undersøger træets indre egenskaber ved hjælp af robotteknologi og CT-scanning. Målet med forskningen er at skabe nye måder at bruge træet på, så vi kan bruge det i flere sammenhænge end i dag.

– I dag bliver træet skåret op til firkantede stænger. Det bliver bearbejdet, så det ligner de andre materialer i byggeriet. Dermed går nogle af træets egenskaber tabt. Vi kunne godt tænke os at træets naturlige former og egenskaber kom mere i spil. Vi er overbeviste om, at det vil give et bedre byggeri, siger Niels Martin Larsen.

Træscanninger

Niels Martin Larsen og hans kollega Anders Kruse Aagaard har brugt en særlig robotstyret sav, som kan save træet i den form, træet har oprindeligt. Derudover har de i samarbejde med DTU foretaget indre scanninger af en millimeter bøgetræ og blæst op det op, så de besøgende kan se de små celler inde i træet.

– Trenden i arkitekturen går på at udfordre formerne og skabe komplekse dobbeltkurvede tagformer. Jo mere vi ved om træets egenskaber, jo lettere kan vi forme træet. I dag bøjer vi træet og skærer det op for at skabe de former, vi gerne vil have. Jeg synes, det kunne være fedt, hvis man i stedet krummede konstruktionen efter træets form, siger Niels Martin Larsen.

Trækupler skal hjælpe folk i nød

Olga Popovic Larsen fra Kunstakademiets Arkitektskole udstiller også på Wood Village. Hun udstiller en trækuppel, der er let at bygge og kan huse mennesker midlertidigt i områder ramt af naturkatastrofer. Kuplen er et resultatet af et tværfagligt samarbejde med blandt andet DTU.

– Der er en virkelig stor spændvidde blandt de udstillede projekter i Wood Village. Det afspejler branchens interesse for at tage træbyggeriet til det næste niveau. Jeg håber, at vi med udstillingen kan inspirere endnu flere til at bruge det bæredygtige byggemateriale, slutter Ditte Rosenquist.

I dag bøjer vi træet og skærer det op for at skabe de former, vi gerne vil have. Jeg synes, det kunne være fedt, hvis man i stedet krummede konstruktionen efter træets form.

Relateret indhold