Efter at Frihedsmuseet brændte i 2013, har Staten besluttet at erstatte det nedbrændte museum med et nyt museumsbyggeri på samme sted i Churchillparken i København. Startskuddet for projektkonkurrencen er nu gået, og blandt de i alt 54 teams, som har budt ind i konkurrencen om at tegne det nye museum, er fem teams nu udvalgt til at gå videre i konkurrencen. Det fortæller Nationalmuseet i en pressemeddelelse.
De fem teams, der er gået videre i projektkonkurrencen, er:
– Lundgaard og Tranberg i samarbejde med EKJ Rådgivende Ingeniører A/S, Esbensen Rådgivende Ingeniører A/S og ÅF Lightning – Hansen & Henneberg
– Heneghan Peng Architects i samarbejde med Ove Arup & Partners Ltd og Agence Ter
– Polyform Arkitekter i samarbejde med Search, Oluf Jørgensen og Cenergia
– BIG – Bjarke Ingels Group A/S i samarbejde med Søren Jensen Rådgivende Ingeniører A/S og Schønherr A/S
– Henning Larsen Architects i samarbejde med Schul Landskabsarkitekter og HaCaFrø/Tyréns.
Dommerpanel afgør vinderen
Det bliver nu op til dommerkomitéen at gennemgå de enkelte forslag og i sidste ende vælge det team, der skal tegne Frihedsmuseet.
Dommerkomiteen består af kulturminister Marianne Jelved, direktør i A.P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond til almene Formaal Henrik Tvarnø, Nationalmuseets museumsdirektør Per Kristian Madsen, Kulturministeriets afdelingschef Steen Kyed, Moesgaard Museums museumsdirektør Jan Skamby Madsen og museumsdirektør for Världskulturmuseerna i Sverige Sanne Houby-Nielsen.
Dertil kommer tre fagdommere, som udpeges af Akademisk Arkitektforening, AA, og Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI.
– Sammen med dommerkomiteen glæder jeg mig meget til at se de fem arkitektoniske bud på et nyt museum. Der stilles store krav til de formidlingsmæssige rammer, samtidig med at bygningen skal spille sammen med omgivelserne i Churchillparken. Den store interesse fra arkitekternes side vidner om, at både danske og udenlandske arkitekter har mod på at skabe det hus, der skal rumme fortællingen om frihedskampen i form af den kommende udstilling, samt at modstandskampen stadig står stærkt i danskernes bevidsthed, fortæller direktør for Nationalmuseet, Per Kristian Madsen.
Høje krav til museumsbygning
Det nye museum skal forsat formidle Danmarks modstandskamp gennem både faste og skiftende udstillinger. Det er et væsentligt kriterie, at et besøg på museet opleves som en stemningsfuld oplevelse, og at bygningerne er af en høj arkitektonisk kvalitet både ind- og udvendig. Samtidig skal den nye museumsbygning være miljømæssigt bæredygtig og have lave driftsomkostninger. Det estimeres, at museet får et besøgstal, der vil overgå det tidligere besøgstal, på mellem 65.000 og 75.000 gæster årligt.
Vinderen af projektkonkurrencen forventes offentliggjort i maj 2015, mens museet forventes indviet i 2018.