Fem kommuner er i spil til ny arkitekturpris

Kulturministeriets arkitekturpris er en nyindstiftet arkitekturpris. I år uddeles arkitekturprisen til den kommune, som har eller er i færd med at udfærdige den bedste kommunale arkitekturpolitik.
Gladsaxe består af mange forskellige bygningstyper, og derfor har kommunen som en del af sin arkitekturpolitik lavet et billedmateriale, der kan snakkes ud fra, når nybyggerier skal planlægges. Foto: Colourbox.
Gladsaxe består af mange forskellige bygningstyper, og derfor har kommunen som en del af sin arkitekturpolitik lavet et billedmateriale, der kan snakkes ud fra, når nybyggerier skal planlægges. Foto: Colourbox.

Kommunerne i Esbjerg, Gladsaxe, Viborg, Svendborg og Aarhus er i spil til Kulturministeriets arkitekturpris, der uddeles for første gang i år. Prisen er indstiftet i samarbejde med arkitektstandens organisationer, og i år retter prisen sig mod landets kommuner.

Alle landets 98 kommuner har været inviteret til at indstille sig selv eller andre kommuner til at vinde Kulturministeriets arkitekturpris for bedste kommunale arkitekturpolitik, hvilket resulterede i 14 indsendte forslag. Heraf er fem nu udvalgt af et forbedømmelsesudvalg til at være med i opløbet til at vinde prisen. Ifølge udvalget har de fem valgte arkitekturpolitikker det til fælles, at de alle giver et godt indtryk af, hvordan en stærk arkitekturpolitik kan bruges aktivt i kommunerne både som grundlag for dialog med borgere og andre aktører og som planlægningsredskab på tværs af kommunernes forvaltninger.

Med arkitekturpolitikken har Gladsaxe et fælles værdigrundlag og et fælles sprog, som kan bruges, når borgere, bygherrer eller kommunen skal debattere byen.

Karin Søjberg Holst Borgmester, Gladsaxe Kommune

I Gladsaxe Kommune bruger man arkitekturpolitikken til at sætte ord på temaer, der omhandler arkitektonisk kvalitet i bred forstand. Samtidig foretager kommunen en arkitekturscreening, der gør byggeriets parter og kommunen i stand til at drøfte arkitektur ud fra et fælles og sagligt udgangspunkt. Det er et redskab, som bliver brugt, når kommende byggerier ser ud til at få særlig indflydelse på gadebilledet.

– Med arkitekturpolitikken har Gladsaxe et fælles værdigrundlag og et fælles sprog, som kan bruges, når borgere, bygherrer eller kommunen skal debattere byen, siger borgmester i Gladsaxe Kommune, Karin Søjberg Holst.

Fire kriterier

Ved bedømmelsen af de kommunale arkitekturpolitikker vil der ud fra en helhedsorienteret bedømmelse blive lagt vægt på, i hvor høj grad arkitekturpolitikkerne opfylder kriterier inden for udvikling og fastholdelse af arkitektonisk kvalitet, inddragende proces i udviklingen af politikken, implementering af arkitekturpolitikken samt forankring i kommunerne.

Bedømmelsesudvalget består af repræsentanter fra Akademiraadet, Danske Arkitektvirksomheder, Akademisk Arkitektforening, Dansk Arkitektur Center, Statens Kunstfonds Legat- og projektstøtteudvalg for Arkitektur samt KL.

Prisvinderen offentliggøres 26. marts på konferencen Arkitektur og demokrati – kommunale arkitekturpolitikker, hvor kulturministeren vil overrække prisen.

29 af landets kommuner har en arkitekturpolitik, og derudover er en række kommuner i gang med at udarbejde en.

Relateret indhold