Skolen i Fløtum
- Skolen er tresporet fra 0.-7. klasse, og femsporet fra 8. og 9. klasse.
- Bygherre: Torshavn Kommune
- Omfang: 11.500 m2
- Rådgivere: SNA/Árni Winther Arkitektar, ZETA Architects, Brim Arkitektar, LBF og SMJ
- Entreprenør: Articon/Búsetur
I disse dage har omkring 850 elever og 150 medarbejdere taget Færøernes største folkeskole i brug. Skolen i Fløtum ligger i Tórshavn.
Arkitekturen er udsprunget fra den færøske natur, identitet og forskellighed. Inspirationen er fra geologien, hvor de stærkeste klipper står fast, når alt andet eroderes.
Skolen er sammensat af syv “øer”, som er sammenbundne af et stort fællesområde. Ligesom havet er bindeled mellem de færøske øer, skaber fælles aktiviteter forbindelse mellem afdelingerne. Bygningens stramme ydre samler skolen som en helhed, mens det varme og organiske indre giver plads til de forskellige funktioner og alderstrin.
Arkitektur og pædagogik hånd i hånd
Udefra er bygningen en sammenhængende enhed, mens bygningen indvendig skaber rum for livlig aktivitet. Bygningen er et forsøg på at få arkitekturen og pædagogikken til at gå hånd i hånd.
De rumlige oplevelser i bygningen er mangeartede og veksler mellem åbne arealer, rum med varierende loftshøjder, små nicher og smalle gennemgange. Mulighederne for at nytænke undervisningen er oplagte, samtidig med at undervisningslokalerne er traditionelle og rummer klasser på 24 elever.
For at stimulere nysgerrighed og kreativitet er de kreative faglokaler placeret, så man kan se ind fra fællesarealet.
Fra udearealerne kan man gå direkte op på taget, hvor en gangsti med opholdsterrasser leder op til skolens højeste punkt.
– Udsigten fra taget er storslået og inviterer både elever og områdets beboere op til et blik ud over horisonten. Rundt omkring skolen er en 500 meter lang løbebane, boldbaner, legepladser og klippegrunde. Undervisningen kan let flyttes ud i det naturskønne område, hvor der for eksempel kan undervises i idræt, biologi eller fysik, hvortil mindre såkaldte “videnstationer” bidrager, siger sagsarkitekt hos SNA, Inga Katrin Winther Næs.
Følger elevernes udvikling
Det har været vigtigt, at især de yngste elever skal kunne føle sig trygge i kendte rammer. Selv om de yngste er en del af en større skole, er der rum for al aktivitet for de mindste i indskolingen. Fællesarealerne er med kroge, hemse og åbne områder. Sådan kan de i eget tempo blive modigere og besøge mellemtrinet og måske møde deres ældre søskende på biblioteket.
Ligeledes for de ældste. De har deres eget område, indgang, gruppelokaler og udsigt over hele skolen. Mellemtrinet har tre “øer” i midten, også med klasselokaler ud mod facaden.