Er byhaver en god forretning?

I "Nærheden" skaber byudvikling med "Fællesskaber" som omdrejningspunkt værdi for både investorer, beboere og kommune.
Illustration: Realdania.
Illustration: Realdania.

Nærheden i Høje Taastrup Kommune er en ny bydel, der bliver til i et samarbejde mellem Realdania By & Byg og kommunen. Bydelen skal give et bud på fremtidens forstad, og bygningerne er allerede i gang med at skyde op.

– Vi vil gerne opføre ejendomme, som i højere grad opfylder brugernes behov. Vi oplever en stigende efterspørgsel på fællesskabsorienterede boformer, og fællesskab giver beboerne mange fordele inklusiv forøget livsglæde. Det tror vi på, giver en langsigtet værdi for vores kunder, samarbejdspartnere og investorer.

Sådan lyder det fra Investment Manager i NREP, Olli Fischer, på spørgsmålet om, hvorfor det giver mening at investere i byudvikling baseret på fællesskab.

Det skriver Realdania i en pressemeddelelse.

Og netop fællesskab er på mange måder omdrejningspunkt for byudviklingsprojektet NærHeden, som Realdania By & Byg sammen med Høje-Taastrup Kommune har sat i gang ved Hedehusene uden for København.

Etablering af mødesteder

Allerede inden de første beboere flyttede ind i den nye bydel, var en række af de fælles faciliteter og aktiviteter således allerede etableret. I løbet af året fortsætter udviklingen med anlæg af Nærhedens første opholdsplads. Den nye plads bliver anlagt lige ude foran de første færdige boliger.

– Fællesskaber og sociale relationer kan være med til at hæve menneskers livskvalitet og sundhed. Fællesskabet mellem husene bliver dog ikke en realitet, hvis beboerne ikke har mødesteder, og det kan vi hjælpe på vej, fortæller Ole Møller, projektdirektør i Nærheden P/S.

Pladsen er en del af et helt hierarki af mødesteder i forskellige størrelsesordener. De mindre og mere intime møder i Nærheden vil typisk foregå i udearealerne omkring de enkelte boligbyggerier, mens de lidt større samlinger og de tilfældige møder kan foregå på pladserne og i udekøkkenet.

De store begivenheder kan finde sted omkring det centrale, grønne parkstrøg og skolen, som Høje-Taastrup Kommune slår dørene op for i 2021.

Den nye skole bliver nemlig ikke kun for skoleelever, men skal også være et naturligt centrum og samlingspunkt i Nærheden. Derfor bliver der bygget fællesfaciliteter til områdets beboere som en integreret del af skolen.

Relateret indhold