En drømmeopgave: De skal forme Esbjergs fremtid

Tredje Natur, Holscher Nordberg og Gründl Haahr/Lytt har alle stor erfaring med byudvikling og skal nu gøre det centrale Esbjerg til en guldgrube af aktiviteter, kultur og oplevelser. Det må være 'lidt af en drømmeopgave', lyder det fra byudviklingschefen.
Hvordan skal Esbjerg midtby og lokalområdet Rørkjær udvikle sig? Den opgave skal fire arkitektvirksomheder i tre teams kæmpe om at løse bedst. Vinderen afsløres til oktober.
Hvordan skal Esbjerg midtby og lokalområdet Rørkjær udvikle sig? Den opgave skal fire arkitektvirksomheder i tre teams kæmpe om at løse bedst. Vinderen afsløres til oktober.

Esbjerg midtby og lokalområdet Rørkjær skal udvikles, så både nye og eksisterende beboere, besøgende og handlende har lyst til at blive. Det skal de tre konkurrencedeltagere Tredje Natur, Holscher Nordberg og Gründl Haahr Arkitekter/Lytt sørge for.

De har derfor været på guidet rundtur i byen og er blevet præsenteret for konkurrenceprogrammet, der er et produkt af input fra borgere og interessenter, der har en holdning til, hvordan byen skal udvikles for fremtiden.

Borgmester og formand for dommerkomiteen, Jesper Frost Rasmussen:

– Byudviklingen skal favne mange ønsker og krav, og jeg glæder mig til at se, hvordan de tre teams griber opgaven an. F.eks. skal det tænkes ind, hvordan byen bliver til et attraktivt sted at bo for familier, hvordan handelslivet kan blomstre og hvordan besøgende får en god oplevelse, der giver lyst til flere besøg. De udvalgte konkurrenceteams skal sætte nye, spændende og kreative billeder på vores visioner om en by med aktivitet, kultur og oplevelser.

Stor erfaring med byplanlægning

De tre konkurrenceteams har alle stor erfaring med byplanlægning. Tredje Natur har bl.a. erfaringer med byudvikling som en af bidragyderne til det nye fodboldstadion i Aarhus og til masterplanen for Flyvestation Værløse, og har også vundet byudviklingskonkurrencer i både Bergen i Norge og i Inabe i Japan.

Lytt har bl.a. vundet opgaven med at udvikle Frederikssund Bymidte, skal være med til at realisere Fremtidens Vejlby Vest ved Aarhus og står også bag en strategisk-fysisk udviklingsplan for Grenaa.

Makkeren Gründl Haahr Arkitekter var fornylig en af fire vindere af Landsbyggefondens idékonkurrence, som skal bidrage med løsninger på den almene boligsektors demografiske udfordringer og er bl.a. også med på Fremtidens Vejlby Vest.

Holscher Nordberg kender allerede Esbjerg, og har i 2019 bidraget til Esbjergs udvikling med et forslag til en helhedsplan for transformation af banegårdsområdet og Museumspladsen. Derudover har tegnestuen bl.a. været med til at udforme udviklingsplanen for den aarhusianske Kongelunden og for et tidligere industriområde i Nyborg Kommune, der skal omdannes til et nyt rekreativt mødested for byens borgere.

Rørkjær bliver en del af fremtidens Esbjerg

Området som de tre teams skal arbejde med, indeholder ud over bymidten også Rørkjær på den østlige side af banelegemet; et tidligere industriområde, der i dag er kendetegnet ved bl.a. skæve vinkler og snørklede gadeforløb, men også ved typiske byggeforeningshuse og gedigne almene boliger – overvejende bygget i røde tegl. De røde tegl giver en ensartethed i områdets bebyggelse og binder på en fin måde områdets forskelligartede byggeri sammen.

Med sin centrale beliggenhed koblet med områdets blandede karakter åbner der sig spændende muligheder for at skabe byområder med byrum og bebyggelser, der er anderledes end resten af midtbyen, vurderer formand for Plan & Byudviklingsudvalget Henning Ravn.

– Jeg kan sagtens forestille mig, at f.eks. dele af Rørkjærområdet kan anvendes meget anderledes, end vi oplever i dag. Rørkjær har kvaliteterne og beliggenheden til at komme i spil på en helt anden måde end i dag. Udefrakommende kender kun området, fordi det er en adgangsvej til Broen eller Tobakken, men Rørkjær kan mere.

Efter en rundtur i det centrale Esbjerg blev arkitekterne fra de tre konkurrencedeltagere Tredje Natur, Holscher Nordberg og Gründl Haahr Arkitekter/Lytt samlet præsenteret for konkurrenceprogrammet.
Efter en rundtur i det centrale Esbjerg blev arkitekterne fra de tre konkurrencedeltagere Tredje Natur, Holscher Nordberg og Gründl Haahr Arkitekter/Lytt samlet præsenteret for konkurrenceprogrammet.

Lidt af en drømmeopgave

Når de konkurrerende konkurrenceteams har udarbejdet deres konkurrenceforslag, vil interessenter og borgere blive inviteret til at se og kommentere planerne. Det sker i september og oktober måned.

Vinderforslaget forventes offentliggjort i oktober 2023, hvorefter det vindende team skal indgå i arbejdet med at udforme en udviklingsplan.

Byudviklingschef Peer M. Rexen siger:

– For mange er det jo lidt af en drømmeopgave at få lov til at kaste sig over et projektområde af denne størrelse. Det giver nogle spændende muligheder, og det var en motiverende faktor for de kvalificerede teams, der tæller stærke profiler inden for byudvikling. Det giver os en forventning om, at vi får nogle levedygtige forslag i løbet af konkurrencefasen. Byen rummer kæmpe potentialer, som venter på at blive udnyttet for at gøre byen endnu mere attraktiv og levende, end den er i dag.

Relateret indhold