Drømmen om en moderne middelalderby lever. Kan stå færdig i 2031

Planerne om en moderne middelalderby i Ribe lever. Nu er de sidste af et stort antal kvadratmeter erhvervs- og industribygninger revet ned.
Visualisering af bygade i regnvejr. Boliger i forskellige størrelser er opført langs vejen
Team Vandkunstens forslag fanger både storheden og det lavmælte, og er samtidig opmærksom på historien og byens skala og karakter, uden at forfalde til nostalgi og kopiering, lyder skudsmålet fra dommerkomiteen. Visualisering fra dommerbetænkningen: Tegnestuen Vandkunsten

Det tog ca. ni måneder, men i slutningen af 2024 var nedrivningsvirksomheden P Olesen & Sønner færdig med at rive erhvervsbygninger i Saltgade i Ribe ned. Dermed er endnu en sten fjernet fra vejen mod den visionære plan om at opføre en helt ny, moderne og middelalderinspireret bydel på den tidligere jernstøberigrund i Ribe.

Helhedsplanen for området daterer helt tilbage til 2017, hvor Tegnestuen Vandkunsten – sammen med underrådgiverne Schønherr, Dansk Energimanagement samt Urban Creators – vandt arkitektkonkurrencen for lokalplanen. Denne var udskrevet af Realdania, Esbjerg Kommune og Ribe Jernindustri.

Læs også

The Station: Planerne er på plads for Odenses nye hotel- og kontorhus

Daværende og nuværende borgmester i Esbjerg Kommune, Jesper Frost Rasmussen, udtalte følgende om visionerne, da kommunen havde købt den 43.000 kvm industrigrund, som Ribe Jernindustri fraflyttede i 2021. Området er siden blevet ryddet.

– Det er en unik mulighed for at tilføje Nordens ældste by et nyt, centralt bykvarter, der skal spille perfekt sammen med Ribe midtbys helt særlige bykvaliteter og samtidig tilføre Ribe nye, moderne byboliger til mennesker med forskellige boligønsker, men som har det tilfælles, at de ønsker at bo midt i en helt unik by, sagde Jesper Frost Rasmussen dengang til Jydske Vestkysten.

Stor respekt for de bymæssige kvaliteter

Tegnestuen Vandkunsten vandt arkitektkonkurrencen ved at vise stor respekt for Ribes enestående bymæssige kvaliteter og landskabelige relationer. Bl.a. ved at omdanne den i området centrale Saltgade til en allé, tilføre lukkede hjørner i de fleste karreer, og ved at udvikle et etagehus med særlige boligtyper til netop denne sammenhæng.

Tegninger af moderne længehuse i gule og brune farver
Længehuse, bodhuse, hjørnehuse og gavlhuse. Vinderen af lokalplankonkurrencen, Tegnestuen Vandkunsten, foreslår bygninger i den nye bydel, der kan spejle sig i den allerede eksisterende bymidte i Ribe. Illustration fra dommerbetænkningen: Tegnestuen Vandkunsten

Udearealerne udføres som en blanding mellem private udearealer med direkte adgang fra boligen og semiprivate udearealer, der er fælles for alle karreens beboere.

Dertil indeholdt Vandkunstens forslag nogle meget gennemarbejdede planer og snit for indretning af karreernes indre gårde. Det er bl.a. beskrevet, hvordan forskellige niveauer og et omhyggeligt arbejde med støttemure, ramper og beplantning kan skabe velfungerende og attraktive gårdarealer, som både giver plads for forskellige grader af privathed, leg og for parkering af biler. Der opføres også et p-hus i området.

Læs også

Realdania deler ny viden om biobaseret byggeri. Flere eksempelbyggerier på vej

Vandkunsten kom med sit forslag tættest på at opfylde konkurrenceprogrammets fem overordnede bedømmelseskriterier:

  • Indpasningen i Ribes særlige landskab og byarkitektoniske identitet
  • Inddragelse af stedets kulturarv og industrielle fortælling
  • Den funktionelle organisering – herunder trafik og parkering
  • Kvaliteten af boliger og udearealer
  • Fleksibiliteten overfor en etapevis realisering

Stadig mange ubekendte

Der er fortsat mange ubekendte til det omfattende byudviklingsprojekt, og tidsplanen er endnu ikke på plads. Byggefaktas SMART-database, der indhenter informationer om bygge- og anlægsprojekter i Norden, vurderer, at byggemodningen kan sættes i gang i maj 2026 og være fuldført knap et år senere.

Visualisering set oppe fra en altan, hvor en mand ser ned over en grøn gård med både legende børn og parkerede biler
Karreernes gårde anvendes både til private havearealer og til fælleaktiviteter og parkering. Parkeringsfladen er sænket 40 cm i forhold til haverne. Dermed ser man fra boligerne og haverne hen over bilerne. Visualisering fra dommerbetænkningen: Tegnestuen Vandkunsten

I midten af 2027 forventes opførelsen af 44.600 kvm boliger og erhverv i op til tre etager at kunne sættes i gang. Her forventes en bebyggelsesprocent på ca. 92 % med en disponering som en moderne fortolkning af Ribes bykerne.

Området skal være en naturlig forlængelse af midtbyen og sørge for 200 boliger til både unge enlige og børnefamilier.

Læs også

Ribe vil blande nyt og historisk omkring den gamle åhavn

Etableringen og opførelsen af denne væsentlige andel af den moderne middelalderby forventes i SMART at kunne være tilendebragt i 2031. Det samlede budget for denne del anslås til 500 mio. kr.

Lejeboliger til seniorer

Senere i 2027 vurderer bygge- og anlægsdatabasen, at Ribe Boligforening kan/vil gå i gang med at opføre 60 lejeboliger på samlet 5.164 kvm til et anslået budget på 70 mio. kr. Boligforeningens plan er – ifølge SMARTs oplysninger – at opføre tæt/lav boliger med et gennemsnitsareal på ca. 86 kvm.

Kort hvor et område med mørke bygninger er omkranset af hhv. en rød og en sort streg
Det er på dette 43.000 kvm areal, at den nye middelalderby forventes etableret. Den nye Ribe-bydel forventes at få boliger til borgere i alle aldersgrupper og livssituationer. Illustration fra dommerbetænkningen

Disse målrettes seniorer og pensionister med en lille terrasse og med parkeringsplads i området. Sættes boligbyggeriet i gang i efteråret 2027, vil boligerne kunne stå færdige ca. to år senere.

Før det videre arbejde med middelalderbyen på Støberigrunden kan sættes i gang, skal bl.a. lokalplan og kommuneplantillæg på plads.

Relateret indhold