Dorte Mandrup skaber bypark oven på Ikea-varehus

Nyt Ikea-varehus på Dybbølsbro kan blive blandt de mest bæredygtige Ikea-varehuse i verden.
Landskabet vil hæve sig hen over taget på et nyt Ikea-varehus og fungere som både rekreativt område og stiforbindelse. Illustration: Dorte Mandrup Arkitekter.
Landskabet vil hæve sig hen over taget på et nyt Ikea-varehus og fungere som både rekreativt område og stiforbindelse. Illustration: Dorte Mandrup Arkitekter.

Ikea Danmark har netop offentliggjort projektet for Kalvebod Brygge på Vesterbro. Københavns Kommunes lokalplan indeholder blandt andet et nyt Ikea-varehus, som for alvor rykker ved grænserne for, hvordan et varehus kan fungere bæredygtigt. Ikea har ambitioner om at bygge et bæredygtigt flagskibsvarehus, som med affaldssortering, genbrug og energioptimering samt en effektiv sammenhængende person- og varetransport vil vise vejen for et moderne og miljørigtigt varehus. Det oplyser Ikea i en pressemeddelelse.

– Hvis alt falder på plads, er det vores intention at bygge et meget moderne og bæredygtigt varehus. Det er en fremtidssikring af varehuset og vores forretning, at varehuset bliver bæredygtigt i økonomisk og miljømæssig henseende. Vi kommer til at præsentere nogle nye løsninger for, hvordan et Ikea-varehus kan fungere bæredygtigt, siger Jonas Engberg, sustainability manager i Ikea- Danmark.

Hvis alt falder på plads, er det vores intention at bygge et meget moderne og bæredygtigt varehus.

Jonas Engberg Sustainability manager, Ikea Danmark

Grøn taghave

Det nuværende Vesterbro har meget få grønne arealer. Dorte Mandrup Arkitekter har i tegnearbejdet fokuseret på at skabe et oplevelsesrigt forløb både på gadeniveau og i taglandskabets stiforløb. Med den grønne taghave for gående og cyklister på taget af varehuset får københavnerne mulighed for at spadsere, cykle og lege med udsigt over havn og by og højt hævet over Kalvebod Brygges trafik og jernbanen.

Varehusets facader bliver udformet som et stort gardin, hvis overflader skifter mellem åbne, lukkede, begrønnede og halvgennemsigtige stofligheder. Mod gader plantes der træer, og der vil være beskyttede opholdsmuligheder og siddepladser.

Optimal udnyttelse af dagslys, nedkøling med vand fra havnen, grøn taghave, genbrug af regnvand, solceller og ekstra god plads til københavnernes mange cykler er alle elementer, der indgår i planerne for det nye city-varehus.

Energi i nul

Dorte Mandrup Arkitekter har arbejdet på at udnytte dagslys til at reducere strøm til belysning. Varehuset bliver med fuld LED-belysning, og der er ambitioner om at nedkøle varehuset med vand fra havnen. Det nye varehus kommer til at indgå i Ikeas globale målsætning om at producere lige så meget energi, som virksomheden forbruger på verdensplan. Frem mod 2020 vil Ikea investere i alt 2,1 milliarder euro i at opnå energiuafhængighed.

– Varehuset kommer til at indgå i vores globale planer for energiuafhængighed, og på det mere lokale plan skal varehuset bidrage til Københavns Kommunes vision om et affaldsfrit København. Vi kigger også på muligheder for at tage produkter tilbage, som vores kunder ikke længere ønsker at have, siger Jonas Engberg.

Det nye Ikea-varehus ventes at stå klar i 2019.

Illustration: Dorte Mandrup Arkitekter.
Illustration: Dorte Mandrup Arkitekter.
Illustration: Dorte Mandrup Arkitekter.
Illustration: Dorte Mandrup Arkitekter.

Relateret indhold