Dorte Mandrup hylder fremtidens håndværkere med unikt kollegium

Det gode håndværk fremmer den gode arkitektur, lyder det fra arkitekt Dorte Mandrup, der med fokus på fællesskab, fleksibilitet og respekt har tegnet BRFfondens kommende håndværkskollegium i Herning
De tre håndværkskollegier, som BRFfonden vil bygge, skal signalere fællesskab mellem håndværksfagene. På kollegiet i Herning ser træ og mursten ud til at komme til at spille godt sammen. Illustration: Dorte Mandrup
De tre håndværkskollegier, som BRFfonden vil bygge, skal signalere fællesskab mellem håndværksfagene. På kollegiet i Herning ser træ og mursten ud til at komme til at spille godt sammen. Illustration: Dorte Mandrup

Håndværkskollegiet, Herning

  • – Projektet omfatter opførelse af et håndværkskollegium til 84 elever med 70 boliger, fællesarealer, forstanderbolig og værksteder
  • – Forventes opført mellem 2023 og 2025
  • Bygherre: Fonden For Håndværkskollegier
  • Arkitekt: Dorte Mandrup
  • Bygherrerådgiver: Bisgaard | Ejsing
  • Landskab: Kristine Jensen Landskab og Arkitektur
  • Ingeniør: Moe
  • Det første håndværkskollegium, der er under opførelse i Horsens, bliver bl.a. bygget i genbrugstegl og lokal douglasgran. Stregerne til de 72 boliger er her slået af Cubo Arkitekter og Danø Arkitektur. Kollegiet forventes at stå færdigt i september 2023.

BRFfondens andet håndværkskollegium i Herning er rykket et skridt nærmere realisering med valget af arkitekter til byggeriet. Valget er faldet på de anerkendte arkitekter Dorte Mandrup, og det bliver et markant anderledes byggeri end det første håndværkskollegium, som netop nu er under opførelse i Horsens.

Vinderforslaget er inspireret af Hernings særlige og mangeårige fokus på skabelsen af ikon-agtige byggerier. Kollegiet skal etableres som et tilsvarende ikon, hvor det store ellipseformede tag danner en klar figur i landskabet og det indre cirkulære rum bliver et nyt landskabs- og samlingsrum for hele bydelen. Den store form brydes op af fire store portåbninger, der kobler sig til et overordnet stisystem i området.

I portåbningerne foreslås diverse aktiviteter og tilbud så som cafe, kiosk, cykelværksted m.m. Den cirkulære og ovale form udtrykker programmets ønske om at signalere fællesskab mellem håndværksfagene.

– Håndværkskollegiet er en hyldest til håndværkstraditionerne, der også trækker tråde ind i arkitektfaget. Det gode håndværk fremmer den gode arkitektur. Projektet er en unik mulighed for både at opdyrke nye kreative løsninger og styrke respekten omkring håndværksfagene ved at skabe gode og smukke rammer, hvor håndværkslærlinge kan lære af hinanden, danne stærke fællesskaber og udvikle deres talent. Med den skulpturelle ellipseform markerer vi det interne fællesskab og skaber samtidig et bæredygtigt og fleksibelt byggeri i materialer, der smukt illustrerer, hvad håndværksdisciplinerne formår at skabe sammen, siger grundlægger og kreative direktør Dorte Mandrup.

Fællesrummet lægger bl.a. op til, at håndværkslærlinge fra forskellige fag kan mødes og lære af hinanden. Illustration: Dorte Mandrup
Fællesrummet lægger bl.a. op til, at håndværkslærlinge fra forskellige fag kan mødes og lære af hinanden. Illustration: Dorte Mandrup

Danner rammen om tværfaglig nysgerrighed

BRFfonden har som ambition at de kollegier, fonden bygger, skal fungere i samklang med de områder, de bliver opført i og bibringe områderne nyt liv og inspiration.

Direktør i BRFfonden, Kristian May, siger:

– Det har været helt afgørende, at kollegiet kan blive en ramme om tværfaglig nysgerrighed og samarbejde. Håbet er, at kollegiet bliver en levende lærebog i funktionelt og æstetisk holdbare løsninger, der svarer på fremtidens udfordringer og viser, hvordan samspillet mellem de forskellige fag kan resultere i et unikt byggeri af højeste kvalitet såvel arkitektonisk som håndværksmæssigt.

BRFfonden har besluttet foreløbigt at opføre tre håndværkskollegier for at ‘skabe rammer for dem, der skaber rammer for os’ – unge, som tager en håndværksmæssig uddannelse primært indenfor byggeri.

Samtidig ønsker fonden, at kollegierne skal medvirke til at styrke respekten for og give et positivt image omkring håndværksfagene og tiltrække flere unge til uddannelserne. Derfor er håndværkskollegierne et tilbud til mennesker, der er motiverede, engagerede og ambitiøse i forhold til deres faglige og personlige udvikling.

Relateret indhold