Det bliver danske Dorte Mandrup Arkitekter, der skal tegne et nyt isfjordscenter i Grønland. Tegnestue vandt den internationale konkurrence med deltagelse af nogle af branchens største arkitektvirksomheder i form af norske Snøhetta, tyske Studio Other Spaces v. Olafur Eliasson og Sebastian Behmann, islandske Arkís Arkitektar, japanske Kengo Kuma and Associates og Rintala Eggertsson Architects fra Norge. Det oplyser Realdania og Dorte Mandrup Arkitekter gennem pressemeddelelser.
Ifølge dommerkomiteen er valget faldet på Dorte Mandrup Arkitekter, fordi forslaget er et både poetisk, enkelt og visionært byggeri med respekt for det særlige Unesco-beskyttede naturområde.
– Vi har valgt Dorte Mandrup Arkitekters forslag, fordi det er et meget poetisk og fremsynet projekt, hvis arkitektoniske helhed understøtter den overordnede vision på smukkeste vis. Den nye bygning vil med respekt for landskabet indgå i et flot samspil med det spektakulære naturområde, siger talsmand for dommerpanelet Jan Søndergård, der er professor ved Det Kongelige Danske Kunstakademi og partner i KHR Arkitekter.
Et samlingspunkt
Det nye Isfjordscenter giver Grønland et samlingspunkt ved et af klodens mest spektakulære naturfænomener, Isfjorden. Området bærer 4000 års kulturarv og er essentiel for forståelsen af klimaforandringerne, og det vil danne ramme om fortællingen om isens historie og betydning for menneskets historie og udvikling. Både lokalt i Grønland og globalt i verdenshistorien.
Bygningen bliver udformet som en vredet træstruktur, der veksler mellem ude og inde. Den omfattende gitterkonstruktion slynger sig som en bro hen over det smukke og rå terræn, og let svævende bevæger den sig i en bue ud over kanten af Sermermiutdalen og giver en spektakulær og uforstyrret udsigt over dalen og isfjorden. Tagdækket bliver en promenade, der naturligt forlænger områdets vandreruter, og samtidig fungerer det som samlingspunkt, udsigtsplatform og uformelt opholdsområde.
Også bevægelsen hen over taget bliver ifølge tegnestuen en oplevelse uden lige – i stil med en vandretur til en bakketop, hvor besøgende vil bjergtages af udsigten og kan danne sig et overblik over ruterne, inden vandringen fortsætter. For de lokale vil centeret blive et samlingssted og udgangspunkt for vandreture, et sted at opleve solopgangen eller nyde aftensolen.
Også indenfor tilbydes den besøgende en oplevelsesrejse. Geometrien ændrer sig i takt med, at man bevæger sig igennem bygningen. Den taktvise ændring af bygningens og rummets geometri skal forstærke oplevelsen af landskabet ved at indramme de forskelligartede fantastiske udsigtspunkter.
25.000 besøgende
Ilulissat Isfjordscenter åbner dørene i efteråret 2020, og der forventes 25.000 besøgende årligt. Grønlands Selvstyre, Qaasuitsup Kommunia og Realdania indgik i 2015 partnerskabsaftalen om etableringen. Den filantropiske forening Realdania bidrager med 83 mio. kr., mens Selvstyret bidrager med 15 mio. kr. og Qaasuitsup Kommunia med 8 mio. kr. Derudover arbejdes der på at sikre donationer på op til 10 mio. kr. til udstillingen og oplevelserne indendørs. De internationale fonde Bloomberg Philanthropies og OAK Foundation har allerede givet donationer til dette. Isfjordscentret skal være selvbærende og indtægtsdrevet på sigt.
Byggeriet varetages af Realdania, som gennem sit datterselskab Realdania By & Byg, leverer et færdigt byggeri klar til både turister, forskere og lokale besøgende.
– Isfjordscentret vil ligge i første parket til den smeltende indlandsis og formidle de håndgribelige konsekvenser af klimaforandringerne for os alle. Vi tror, at Isfjordscentret vil bidrage markant til udviklingen af Ilulissat og Grønland som turistdestination og ikke mindst blive et globalt samlingspunkt om både forskning og klimadebat. Der er nu skabt en arkitektonisk løsning i verdensklasse, der understøtter den vision, respektfuldt placeret på kanten af det unikke verdensarvsområde, siger adm. direktør i Realdania, Jesper Nygård.
Ilulissat og Isfjorden tiltrækker allerede i dag mange glaciologer, statsledere og klimainteresserede turister. Et stigende antal forskere holder til omkring den aktive gletsjer i et forsøg på at afkode klimaforandringernes fortid, nutid og fremtid. Isfjordscentret vil understøtte, at Grønland i endnu højere grad bliver centrum for den globale forskning og debat omkring klima.
Parterne bag etableringen af isfjordscentret er Grønlands Selvstyre, Qaasuitsup Kommunia og Realdania.