Dørleverandør fører arkitekternes idéer ud i livet

Nye designidéer har resulteret i nye muligheder for udformningen af indvendige brand- og akustikdøre. Dørproducenten Vahle har skabt en unik løsning til Copenhagen Plant Science Center.
Vahles integrerede funktionsdøre i Dokk1. Pressefoto.
Vahles integrerede funktionsdøre i Dokk1. Pressefoto.

Flere fremtrædende projekter har i de senere år sat nye standarder for integrering af brand- og akustikdøre i rumudformningen, så dørene for eksempel går fuldstændig i ét med vægarealerne. Blandt de første eksempler var Lundgaard & Tranberg Arkitekter, som i Tietgen Kollegiet i København lod dørene beklæde med samme krydsfinérudsmykning som resten af væggene. Og siden da har bl.a. Schmidt Hammer Lassen fulgt trop med integrerede, nærmest skulpturelle funktionsdøre i Dokk1 og Urban Media Space på Aarhus Havn.

– Denne måde at tænke døren ind i projektet på, hvor døren bliver til en fuldstændigt integreret del af den indvendige kunstneriske helhed, er relativt ny. Den stiller meget høje krav til både håndværk, materialekvalitet og den indbyggede teknik, siger arkitekt cand.polyt. Lars Ditlev Pedersen fra dørproducenten Vahle i en pressemeddelelse.

Denne måde at tænke døren ind i projektet på, hvor døren bliver til en fuldstændigt integreret del af den indvendige kunstneriske helhed, er relativt ny.

Lars Ditlev Pedersen Arkitekt cand.polyt., Vahle

Vahle står blandt andet bag funktionsdørene på Tietgen Kollegiet, Dokk1 og Urban Media Space og har også leveret nøjagtige replicadøre med indbygget brand- og akustikfunktionalitet til historiske bygningsværker som Hotel d?Angleterre, Det Kgl. Teater og Frederik d. VIII’s Palæ i København.

Giver varme rum

Vahle er netop nu involveret i et projekt, hvor funktionsdørene skal fremstå så integrerede i væggene, at de rent visuelt forsvinder helt. Det drejer sig om Copenhagen Plant Science Center, der i øjeblikket er under opførelse på Frederiksberg i København.

Lundgaard & Tranberg Arkitekter står bag projekteringen af byggeriets første to etaper, der omfatter i alt ca. 12.000 kvm og er designet med organiske celleformer som gennemgående tema. I laboratoriegangene skal grundplanens ‘levende’ celleformer underbygges med en væg- og dørbeklædning i krydsfinér.

– Vi ønskede at give de kliniske rum en varme og materialitet, som denne rumtype ellers godt kan mangle. Men samtidig stilles der i denne del af bygningerne meget høje krav til brandsikkerheden og tilgængeligheden af de tekniske installationer. Det betød, at vi måtte finde en ny måde at gribe problematikken an på, siger arkitekt MAA David Sherman fra Lundgaard & Tranberg Arkitekter.

Usynlige paneldøre

Løsningen, som Lundgaard & Tranberg Arkitekter har designet i tæt dialog med Vahle, består i at lave gangforløbene som såkaldte panelgange, hvor de tekniske installationer skjules bag oplukkelige, finérbeklædte paneler.

Panelerne udgøres imidlertid af serier af skjulte døre, som hver især åbnes separat. Dørene er beklædt med samme krydsfinér som resten af væggene og udføres i samme farve og finish, ligesom de udføres som branddøre uden synlige håndtag, hængsler, dørpumper eller rammer.

– Resultatet er, at gangforløbet får et roligt og levende udtryk, hvor dørene helt forsvinder i væggene. På den måde bliver det en behagelig oplevelse at begå sig også i disse mere installationsintensive dele af bygningen. Samtidig bliver drift og vedligeholdelse af bygningen langt lettere, fordi der er fuld adgang til installationerne, siger David Sherman.

Stemningsbillede af Vahles integrerede funktionsdøre på Tietgen Kollegiet. Pressefoto.
Stemningsbillede af Vahles integrerede funktionsdøre på Tietgen Kollegiet. Pressefoto.
Inegrerede funktionsdøre i Urban Media Space. Pressefoto.
Inegrerede funktionsdøre i Urban Media Space. Pressefoto.

Relateret indhold