Døgnrytmestyret belysning sparer 450 sygedage

Ny rapport konkluderer, at døgnrytmestyret belysning kunne spare 450 sygedage hos personalet i kommende specialplejeboliger i Ørestad Syd for multipelt handicappede.
En ny rapport anslår, at der årligt kan spares 450 personale-sygedage ved at indføre døgnrytmestyret belysning i nyt byggeri til handicappede. Illustration: AI a/s.
En ny rapport anslår, at der årligt kan spares 450 personale-sygedage ved at indføre døgnrytmestyret belysning i nyt byggeri til handicappede. Illustration: AI a/s.

Fakta

  • Bygherre: Boligselskabet AKB København v/ KAB
  • Sted: Ørestad syd
  • Areal: 4.870 kvm
  • Årstal: 2013-2016
  • Anlægssum: 70 mio.

En ny rapport er udkommet om anvendelsen af belysningsteknologi til forbedring af sundhed, velfærd og arbejdsmiljø ved planlægning og indretning af byggeri. Rapporten er udarbejdet i et samarbejde mellem DOLL Green Lab, Københavns Kommune og AI i forbindelse med projektering af plejeboliger for multipelt handicappede på Arenagrunden i København. Det oplyser AI.

I rapporten kortlægges den nyeste viden om, hvordan naturligt og kunstigt lys påvirker mennesket med input fra et lægefagligt panel og lysfaglige eksperter. Det lægefaglige panel peger især på det forhold, at sundere kunstlys bør tilnærme sig det naturlige dagslys samt dets variationer.

Rapporten tager afsæt i den nyeste LED Døgnrytmeteknologi og viden om de nødvendige seks farver, som gengiver det nødvendige lys i farve/mængde i døgnets 12 vågne og 12 sovende timer for at kunne give kroppen den mest optimale døgnrytme.

LED tager over

Rapporten bruger specialplejeboligerne i Ørestad Syd for multipelt handicappede som case ved beregning af forskellige belysningsteknologier.

På baggrund af anlægsudgifter til nye belysningsteknologier sammenholdt med standard belysningsarmaturer, er der lavet energiberegninger fra indkøb til og med en driftsperiode på 90.000 brændetimer. Konklusionen er en klar anbefaling fra alle parter om implementering af døgnrytmestyret belysning.

Man har valgt en løsning til specialplejeboligerne i Ørestad Syd med delelementer af den nye Døgnrytmeteknologi, som understøtter store dele af de 12 vågne timer – også defineret som dagsrytmestyret lys.

Ud over energibesparelser forventes den dagsrytmestyrede belysning at give beboerne en forbedret og mere normal livscyklus i de 12 vågne timer, som for personalet vil opleves som en roligere hverdag med et forbedret arbejdsklima. Havde man valgt Døgnrytmeteknologien, viser beregningerne fra casen, at døgnrytmestyret belysning kunne have været med til at reducere antallet af sygefravær med en forventet besparelse på ca. 450 sygedage om året.

– Lys er i dag inde i et globalt teknologiskift, hvor LED-teknologien tager over, og belysningen tager springet fra primitiv elektrisk artikel til avanceret elektronik og halvlederteknologi. Det giver nye muligheder for at anvende lys præcist, dynamisk og individuelt doseret. Samtidig øges vor viden om lysets afgørende betydning for den menneskelige sundhedstilstand, såvel fysisk som mentalt, samt for arbejdsmiljø og livskvalitet, lyder det i indledningen fra rapportens resumé.

Anvendelsen af nye lys- og styringsteknologier i det kommende botilbud kan ifølge rapporten forbedre sundhedstilstanden og fremme såvel praktiske som sociale funktioner hos beboerne. Herved kan deres livskvalitet øges markant, visse behandlingskrævende lidelser kan undgås og dæmpes, ligesom døgnrytmen og dermed sociale funktioner kan styrkes.

Casen er baseret på lysarmaturer med Døgnrytmeteknologien med seks kanaler/farver, mens Tunable White med blot 2.700-6.500K bliver implementeret i de nye specialplejeboliger til dagsrytmestyret belysning.

B. Nygaard Sørensen skal opføre de to bygninger, der er tegnet af AI. Byggeriet har en værdi af 70 mio. kr.

Hent rapporten her

Relateret indhold