Den Danske Lyspris klar med nomineringer

Fire projekter dyster om titlen. Vinderen findes til januar.
Slagelse Psykiatrisygehus er nomineret blandt andet for sin brug af lys som en del af helbredelsen af patienterne. Foto: Jens Lindhe.
Slagelse Psykiatrisygehus er nomineret blandt andet for sin brug af lys som en del af helbredelsen af patienterne. Foto: Jens Lindhe.

Fakta om Den Danske Lyspris

  • Den Danske Lyspris blev uddelt første gang i 2008. Prisen er indstiftet af Dansk Center for Lys. Formålet med prisen er at sætte fokus på godt lys for mennesker. I bedømmelsen af de enkelte projekter indgår bl.a. anlæggets tekniske kvalitet, funktionalitet, visuelle og æstetiske aspekter og energiforbrug. Der lægges desuden vægt på nytænkning og kreativitet.
  • Dette års jury har bestået af:
  • Akademisk Arkitektforening: Astrid Mody, arkitekt m.a.a., ph.d.
  • Bygherreforeningen: Hanne Ullum, vicedirektør, arkitekt m.a.a.
  • Dansk Center for Lys: Anne Bay, direktør, civ.ing. (juryformand)
  • Dansk Energi: Ditte Mikkelsen, civilingeniør, konsulent Elforsk
  • Danske Landskabsarkitekter: Rune Bugge Jensen, landskabsarkitekt mdl
  • Lysdesignuddannelserne: Ellen Kathrine Hansen, arkitekt m.a.a., ph.d., lektor i lysdesign
  • Foreningen af Rådgivende Ingeniører: Elisabeth Malmsten Laigaard, arkitekt, lysdesigner
  • Tekniq: Niels Iversen, projektleder
  • Sekretær for juryen, Dorte Gram, arkitekt m.a.a., Dansk Center for Lys
  • Sponsorer: Dansk Center for Lys, Louis Poulsen, SEAS-NVE, Thorn Lighting A/S og Zumtobel Belysning

Ved udgangen af januar næste år skal Den Danske Lyspris uddeles for 2016. Feltet af potentielle vinderprojekter er allerede nu reduceret fra 14 til fire nominerede, derer meget forskellige men som ifølge Dansk Center for Lys’ jury alle har mennesket og oplevelsen i centrum.

Prisen overrækkes ved en festlig sammenkomst den 26. januar 2017, hvilket er niende gang, at prisen uddeles. Her følger en præsentation af de nominerede projekter med teksten fra indstillingerne.

Roskilde Rockmuseum, Ragnarock

“Ragnarock er Danmarks nye nationale kulturhistoriske samtidsmuseum og kulturhus i Roskilde. Med musikken som omdrejningspunkt fortæller museet historien om ungdomskulturen fra 1950’erne og frem til nu. Museet er tegnet af arkitekterne fra hollandske MVRDV og danske COBE. Den ikoniske facade er beklædt med store guldnitter, der glimter i solskin. Den røde løber til indgangen og foyeren er iscenesat med lys, hvorved der er skabt en entre til stedet, som er et rockidol værdigt. Rampelyset er dog ikke forbeholdt idolerne men kan nydes af gæsterne. Med movingheads, gobo-projektioner og prangende farver formidler lyset stedets indhold og tema vildt og dog poetisk. Man kan følge de bevægelige lyspletter på den røde løber, føle et strejf af rampelys i ansigtet og se træer og bænke langs løberen blive forvandlet af lyset med en dramatik, som er sjældent i et offentlig byrum.

Foyeren symboliserer både lyddæmpende nitter/æggebakker i et lydstudie og indersiden af en guitarkasse med det højrøde velour-for. Gulvet, væggene og loftet er derfor malet højrøde, og rummet slutter sig om husets gæster. Stemningen er varm og indbydende. Der er scenebelysning monteret i loftet, som kan justeres på et øjeblik og programmeres til mange forskellige formål. På den måde er der stor fleksibilitet for anvendelsen af lokalet, der både fungerer som museumsbutik, koncertlokale og som ramme for diverse fester.”

Bygherre: Anlægsfonden Danmarks Rockmuseum. Arkitekt og totalrådgiver: COBE, DK og MVRDV, Holland. Rådgivende ingeniør: Wessberg A/S. Lysdesign: Jesper Kongshaug. AV-teknik og udstillingslys: Stouenborg. Belysningsleverandører: SGM Light A/S.

Helstøbt og poetisk Nørreport station

“Den nye stationsplads ved Nørreport station er formet af menneskers flow og færden. Lyset understøtter det naturlige flow på pladsen og er med til at lede brugerne hen til stationsbygningerne, samtigt med at det understreger de markante arkitektoniske greb på pladsen. Det har været afgørende for lysprojektet at undgå mørke områder i stationsområdet og dermed reducere enhver fornemmelse af utryghed. Derfor er der arbejdet på at fjerne blænding og samtidig skabe tilstrækkelig almenbelysning, således at personer ikke står som mørke silhuetter men oplyses og ses tydeligt. Almenbelysningen kommer fra wireophængte Københavnerarmaturer. De svævende tage, som markerer stationsnedgange, kiosk, toiletter og cykelparkering, er belyst nedefra med en varm hvid farvetemperatur. Lyssøjlerne på pladsen, som rummer ventilationen fra fjerntogsperronen, er beklædt med rillet glas og oplyst med et neutralt hvidt lys. Cykelparkeringerne, som er udformet som nedsænkede bede, er markeret og strammet op ved hjælp af små lysprikker. I de cykelbede, der ikke er tag over, er der anbragt et LED-armatur i toppen af hver stander. De oplades af indbyggede solceller med batteri.”

Bygherre: Københavns Kommune. Totalrådgiver: Gottlieb Paludan Architects. Arkitekter: Gottlieb Paludan Architects og COBE. El-ingeniør: Sweco Danmark A/S. Belysningsrådgiver: Bartenbach. Entreprenør: Aarsleff Rail Nørreport. El-installatør: Wicotec Kirkebjerg. Leverandører af specialarmaturer: Lightconstructor, lys i søjler. Faktor 3, lys i cykelstativer. Durlum, armaturer i belægningen samt linjearmaturer langs glasfacader.

Fodgængertunnel ved Nordhavn Station

“Den nye tunnel ved Nordhavn Station forbinder byen og havnen. I lysdesignet er der lagt vægt på at skabe en tryg og effektiv belysning for fodgængere og cykler. Belysningen er skabt ved hjælp af lysende fiberglasprofiler og er udformet, så den ikke blænder trafikanter og togførere. Belysningen kommer fra 250 lodrette fiberglasprofiler med LED. Den vertikale belysning er med til at skabe tryghed for cyklister og fodgængere, da den fremmer ansigtsgenkendelse og skaber en indbydende lyshed i tunellen. Til belysning af fiberglasprofilerne er der anvendt et neutralt hvidt lysende LED-modul med en stor spredning. Lyskilden er usynlig og LED-modulet er opdelt i flere enheder for at skabe et modul, der lyser mest for neden og mindre opefter. Dermed er det muligt at overholde belysningskravene til E2 på vejbanen, samtidig med at der skabes en god rumlig belysning i tunnelen. Lyset kan dæmpes og styres i forhold til dagslyset og årets gang. I dagtimerne er det ikke alle fiberglasprofiler, som lyser.”

Bygherrer: By&Havn, Banedanmark og Københavns Kommune. Arkitekt: CORE arkitekter. Lysdesign: Lighting Sweco DK. El-ingeniør: Sweco Danmark A/S. Entreprenør: Per Aarsleff A/S. Belysningsleverandør: Okholm Lighting a/s.

Slagelse Psykiatrisygehus

“Både dagslys og kunstlys er en vigtig del af den helende arkitektur i det nye psykiatrisygehus i Slagelse. Lyset tager udgangspunkt i patienternes behov for ro og tryghed. Sygehuset folder sig med store glasarealer omkring mere end 50 gårde og haverum. Ovenlys og sidelys sikrer tilstrækkeligt og varieret dagslys i samspil mellem det kølige himmellys og det varme sollys – og udsyn til de smukke haver. Sygehuset er generelt meget transparent med brug af glasvægge mellem fællesområder, aktivitetsområder og personalets arbejdsområder, som gør aktiviteter synlige, lettilgængelige og skaber et sikkert og forståeligt miljø. I forlængelse heraf er dags- og kunstlys udformet i et raffineret samspil med overflader og materiale bl.a. farvede glasvægge, kunstnerisk udsmykning og indretning. Glasset i vinduerne lader lysets naturlige farver komme igennem, og kunstlyset kan justeres i farvetemperatur og intensitet, således at det understøtter den biologiske døgnrytme for patienter og personale. Centralt i lysdesignet er ønsket om et generelt varmt lys, som supplerer dagslyset, når himlen er overskyet, samt tilpasning af lysets farve og styrke gennem en række scenarier, som følger døgnets og årets dagslysrytme. I samspil med materiale- og farvevalg, danner både dags- og kunstlys en behagelig og varm atmosfære.”

Bygherre: Region Sjælland. Arkitekt: Karlsson arkitekter / VLA. Landskabsarkitekt: Schønherr. Ingeniører: NNE Pharmaplan, Cenergia Energy Consultants, Moe. Belysningsrådgiver: Bartenbach, Østrig. Fagentreprise: Lindpro. Belysningsleverandør: DELUX Denmark.

Pladsen foran Nørreport Station er formet af menneskers flow og færden. Foto: Jens LIndhe.
Pladsen foran Nørreport Station er formet af menneskers flow og færden. Foto: Jens LIndhe.
Lyset er med til at give tryghed ved Nordhavn Station. Foto: Lighting Sweco.
Lyset er med til at give tryghed ved Nordhavn Station. Foto: Lighting Sweco.
Sådan skal et rockmuseum præsentere sig. Foto: Rasmus Hjortshøj.
Sådan skal et rockmuseum præsentere sig. Foto: Rasmus Hjortshøj.

Relateret indhold