Bæredygtig Betonprisen 2019 går i år til teamet bag Sydhavnens Genbrugscenter i København, som vandt foran de to øvrige nominerede – kontorhuset Sonnesgade 11 i Aarhus og Grøn Beton (tre vejbroer).
Det blev afsløret her til aften ved en prisfest i BLOX i overværelse af cirka 150 inviterede gæster, der var med til afsløringen af Betonens Priser 2019. Priserne er en hæder til Danmarks bedste betonarkitektur inden for bygge og anlæg.
Under udførelsen af Sydhavnens Genbrugscenter har parterne bag projektet sat helt nye standarder for anvendelse af genbrugsbeton. Hele 40 procent af betonen er genanvendt beton, der stammer fra en tidligere skorsten på Amagerværket. Det er fem gange mere end den hidtidige standard for brug af genbrugsbeton, og derfor vandt projektet prisen.
Dagens Byggeri besøgte i efteråret 2018 byggepladsen i Sydhavnen.
Teamer bag Sydhavnens Genbrugscenter:
– Bygherre: Amager Ressourcecenter
– Arkitekt: Krilov
– Ingeniør: Cowi
– Entreprenør: Züblin
In-situ Prisen
Fire projekter var nomineret til In-situ prisen 2019, og i denne kategori blev det Hammershus Besøgscenter, der løb med hædren i tæt opløb med den nye folkekirke i Trekroner, HauCon’s nye domicil i Lystrup samt Cityringen.
Med In-situ Prisen er det tredje gang på bare et år, byggeriet er blevet præmieret. Besøgscentret har tidligere vundet en pris for tømrerarbejdet med Tømrerprisen 2018 samt en pris i kategorien ‘bedste udstillingsbygning’ ved World Architecture Festival i Amsterdam sidste år.
– Besøgscentret ved Hammershus får In-situ prisen 2019 for et overbevisende hovedgreb, som i kraft af en sikker fornemmelse for virkemidler og materialer får de to bygværker, slotsruinen og besøgscentret, til at indgå i en raffineret dialog og understreger hinandens kvaliteteter, hedder det i motiveringen fra dommerne.
Teamet bag Hammershus Besøgscenter:
– Bygherre: Naturstyrelsen
– Arkitekt: Arkitema Architects og Christoffer Harlang Architects
– Hovedentreprenør: Nordbornholms Byggeforretning
Beton Element Prisen
Også teamet bag Filsø Besøgscenter blev hædret ved aftenes arrangement, selvom vinderen i denne kategori blev offentliggjort allerede tilbage i februar.
Schønherr’s Filsø-projekt til besøgsstedet i Vestjylland er landskabsarkitektur, der viser hvordan industrielt præfabrikerede betonelementer kan udgøre et såvel konstruktivt som æstetisk element i en samlet landskabsarkitektonisk komposition.
Teamet bag Filsø Besøgscenter:
– Bygherre: Naturstyrelsen, Realdania og Aage V. Jensens Naturfond.
– Bygherrerådgiver: Niras.
– Arkitekt: Schønherr.
– Ingeniør: Fuldendt.
– Entreprenør: Otto Christensen.