Dansk arkitektur sætter sig på to nomineringer til nordisk miljøpris

Nordisk Råd har målrettet årets miljøpris mod mere bæredygtigt og CO2-begrænset byggeri. Nu er 8 finalister udvalgt blandt 70 indstillede.
Dronefoto af Klaksvik Roklub. Grønt tag med trætrekanter, træbro på den ene side af byggeriet. En bil holder parkeret på bagsiden
Henning Larsen står bag masterplanen for Klaksviks nye midtby og også designet af Klaksvik Roklub, der både bruges af roerne, andre lokale og turister, der kan benytte cafe og udstillinger i det 630 kvm klubhus. Foto: Nic Lehoux

Otte projekter, virksomheder og enkeltpersoner er nomineret til Nordisk Råds miljøpris 2024. Årets pris har fokus på transformativt (også kaldet adaptiv) genbrugsarkitektur og regenerativ arkitektur. Målet er at dele og finde måder at bygge med lavere CO2-aftryk.

Det ses i de nominerede, der bl.a. byder på boliger med ultralavt CO2-fodaftryk, energipositive lejligheder, Grønlands første bæredygtigheds-certificerede byggeri, økologisk samfundstænkning samt eksempler på materialegenbrug og videreudvikling af traditionelle nordiske byggemetoder og håndværkstraditioner.

De otte nominerede til Nordisk Råds miljøpris 2024 er:

Nordisk bedømmelseskomité

Beslutningen om hvilke personer, virksomheder eller projekter, der er gået videre til finalen, er truffet af en nordisk bedømmelseskomité, som består af 13 personer: To fra hvert af de nordiske lande og én fra hvert af de selvstyrende områder.

Living Places Copenhagen - det ene af tre byggerier har en gennemsigtig gavl, hvor man kan se træopbygningen, det andet ude til venstre har en fuldt træbeklædt gavl undtaget et vindue på 1. sal. I baggrunden mellem de to huse et hus der ligner det første med set fra siden.
Også Living Places Copenhagen er udpeget til finalen. Velux Gruppen, Effekt, Artelia og Enemærke & Petersen står bag projektet, der demonstrerer, hvordan vi kan bygge energieffektivitet gennem meningsfuldt, bæredygtigt og integreret design. Arkivfoto: Adam Mørk

Prisen uddeles som regel sammen med de andre nordiske priser i litteratur, musik og film under Nordisk Råds årlige møde, sessionen, om efteråret i forbindelse med en særlig ceremoni. Prisuddelingen finder sted til efteråret.

Læs også

Er halm, ålegræs og tækkede tegl klar til byggeri i stor skala?

Vinderen af miljøprisen modtager 300.000 danske kroner.

Relateret indhold