84 naturskønne hektar sydøst for Ringkøbing skal i løbet af de næste 30 år omdannes til en ny bæredygtig bydel med cirka 1.000 boliger og et stort landskabs- og rekreativt område.
Bag det omfattende projekt står Ringkøbing K, der er et partnerskab mellem Ringkøbing-Skjern Kommune og Realdania By. SLA har været hovedrådgiver på projektet.
Ringkøbing K’s bestyrelse har for kort tid siden godkendt den endelige udviklingsplan for Ringkøbings nye bydel. I de kommende måneder forbereder Ringkøbing K udviklingen af naturen i området.
Byggeri i baggrunden
– I Ringkøbing-Skjern Kommune har vi en vision om, at naturen skal være kilden til det gode liv og til at skabe vækst. Den nye bydel Ringkøbing K vil tilbyde kommende beboere helt nye, spændende boliger af høj kvalitet med direkte adgang til skøn natur og udsigt til Ringkøbing Fjord. Jeg er sikker på, at mange vil være tiltrukket af denne unikke kombination. Det vil samtidig styrke mulighederne for at skabe vækst i vores kommune, siger Iver Enevoldsen, borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune.
Hos Realdania By er direktør Mette Lis Andersen ligeledes begejstret for prioriteringen af natur før byggeri.
– Når Realdania By er gået sammen med Ringkøbing-Skjern Kommune om udviklingen af Ringkøbing K, så er det blandt andet, fordi vi har en fælles vision om at vise, hvordan Ringkøbing kan udnytte den korte afstand mellem byen, fjorden og den omkringliggende natur til at fastholde og tiltrække borgere. I de fleste byudviklingsprojekter starter man med at bygge husene, og så kommer naturen mellem husene bagefter. I Ringkøbing K får de første beboere adgang til den helt særlige natur i området og til fjorden fra dag ét. Det tror vi på vil være et trækplaster for Ringkøbing K, siger hun.
Forbereder naturen
Netop nu er Ringkøbing K i fuld gang med at forberede udviklingen af naturen i det 84 ha store område.
– Forudsat at alle myndighedstilladelser er på plads, er planen at gå i jorden til foråret. Der planter vi skov og eng, etablerer stier, anlægger aktivitets- og legepladser og etablerer et stort vådområde i den sydøstlige del af området. Vi forventer, at det meste vil stå klar ved udgangen af 2015. Der vil alle, der har lyst, kunne benytte sig af de mange nye muligheder for oplevelser og aktiviteter i den smukke natur ud til fjorden. Enkelte anlæg vil dog først være helt klar i løbet af foråret 2016, siger Søren Adsersen, projektdirektør i Ringkøbing K.
Ringkøbing K arbejder på at de første huse kan stå klar i slutningen af 2016. Bebyggelsesplanen består af tre overordnede typer, som er tilpasset projektets tre naturtyper: Engbebyggelse, fortebebyggelser og skovbebyggelser. En eksempelsamling er udarbejdet af Arkitema i samarbejde med arkitekttegnestuerne Effekt, Vandkunsten og Adept.

