Som en del af Danmarks nye flådebase på den dengang nyanlagte ø, Holmen, blev Kuglegården i 1742 opført. Efter mange års konfrontationer med svenskerne lagde overkrigssekretær Frederik Danneskiold-Samsøe en plan for flåden og udvidede blandt andet med Arsenaløen, hvor Kuglegården blev bygget.
I januar 2018 overtog Byggeselskab Mogens de Linde grunden efter en offentlig budrunde, og da der gennem årene var lavet utallige til- og ombygninger, begyndte arbejdet med en omfattende bygningshistorisk undersøgelse, der dannede grundlag for en respektfuld restaurering af de fredede bygninger, som stadig pågår.
Blandt andet var hovedfløjenes rundbuede porte langs facaden blevet delvist muret til og erstattet med vinduer, men da man fandt de originale portbeslag, blev en række tro kopier af Philip de Langes porte snedkererede og malet i den originale okkergule farve. Siden fortsatte opgaven med at bringe historien i bygningerne til live, og midt 2018 kunne de første lejere blive budt velkommen.
En række virksomheder er i dag flyttet ind, blandt andet Munthe i Artilleriværkstedet, Louis Poulsen med showroom og hovedkontor i sidefløjen mod Operaen og Home of ferm Living i modsatte sidefløj.
En samlet bebyggelse, der hører til
Nu starter Byggeselskab Mogens de Linde så op på et nyt kapitel i Kuglegårdens historie med genopførelsen af Lystøndeskuret og opførelsen af to nye bygninger: Proviantgården og Trangravshusene.
Førstnævnte opføres mod Operaen og består af syv sammenbyggede ‘skure’ med facade mod Danneskiold-Samsøes Allé og Proviantmagasingraven:
– De nye bygninger er inspireret af områdets historiske bygningstyper og arkitektoniske elementer, og i højden vil Proviantgården og Trangravshusene være på niveau med Kuglegårdens eksisterende bygninger. Derfor vil man opleve en samlet bebyggelse, der hører til. Der skabes god sammenhæng til det øvrige Holmen ved at åbne op og forme et kontinuerligt landskab, der sikrer en grøn velkomst til Holmen og Arsenaløen, lyder det fra byggeselskabet.
Proviantgårdens rummelige stueetage strækker sig gennem hele bygningen, og fronten i glas vil invitere mange nysgerrige blikke indenfor. Derfor er lejemålet i stueetagen perfekt egnet til showroom, mens de to øverste etager indrettes til kontorer. I gårdrummet skabes der et hyggeligt udemiljø med brosten, beplantning og siddepladser. Fra en parkeringskælder er der direkte adgang til ejendommen via elevator eller trappe.
Nye bygninger skriver sig ind i historien
De fem sammenbyggede huse fremstår med saddeltag og en glasinddækket gavlfacade vendt mod Trangravskanalen og lystbådehavnen. Den lette stueetage i glas åbner bygningen op mod omgivelserne og forbipasserende – både de gående og sejlende – og giver mulighed for indretning af showroom eller åbne kontorer.
De to etager over kan ligeledes indrettes til showrooms eller kontorer med udsigt til fortidens og nutidens København. Gennem de store vinduespartier i gavlene er der kig til livet omkring lystbådehavnen og Trangravsplads.
– Trangravshusene spiller sammen med Holmens karakteristiske arkitektur. Og sammen med Proviantgården indrammer og afslutter Trangravshusene det grønne gårdrum mellem Kuglegårdens historiske bygninger og skaber en harmonisk helhed. På den måde skriver de nye bygninger sig ind i historien. Mens en helt ny plads for enden af Trangraven sørger for, at bylivet kan blomstre i et levende miljø, hvor nyt møder gammelt, og en ny fortælling kan opstå.
Et bevaringsværdigt skur
Som en del af Kuglegården genopføres det historiske Lystøndeskur på pladsen for enden af Trangraven. Bygningen blev opført i 1920 og anvendt til opbevaring af bøjer og lystønder. I 2001 blev skuret pillet ned og forlagt i en årrække.
– Hos Byggeselskab Mogens de Linde har vi ikke kunne stå for den enestående historiske mulighed for at bringe dette sidste tilbageværende Lystøndeskur tilbage til sin oprindelse på Holmen.