Byggebranchen snupper flere af årets designpriser

Der var priser og rosende ord til bl.a. Mary Elizabeths Hospital og Living Places, da Danish Design Award blev uddelt. Også to revolutionerende og klimavenlige koncepter fik en pris.
Mary Elizabeths Hospital, der er tegnet af 3XN Architects i samarbejde med Arkitema, Niras og Kristine Jensen Landskab & Arkitektur, forventer med den nye tidsplan at kunne modtage de første patienter i sommeren 2026.
Mary Elizabeths Hospital, der skal fungere ud fra otte relevante designkoncepter, modtog prisen Best of The Best Danish Design Award of the Year. Hospitalsafdelingen forventes at åbne i 2026. Visualisering: 3XN

Som vi skrev her på Dagens Byggeri for to dage siden, var det yderst vanskeligt ikke at kigge mod bygge- og arkitekturbranchen i forbindelse med uddelingen af Danish Design Award.

Læs også

Ikke til at komme udenom: Byggebranchen bejler til designpriser

Blandt de 25 nominerede har en del allerede været nævnt her på sitet. Fire af de nominerede, der har meget eller bare smule sammenhæng med byggeriet, vandt.

En opfordring til designere og beslutningstagere

Ud af de syv priser, der blev uddelt, modtog Mary Elizabeths Hospital særprisen Best of The Best Danish Design Award of the Year. De i alt otte designkoncepter, der tilsammen skal skabe mere sammenhængende og trygge forløb for nyfødte, børn, unge, gravide og deres familier. Den nye hospitalsafdeling ved Rigshospitalet i København fik bl.a. følgende ord med fra juryen:

Juryen kalder bl.a. designkonceptet Marys for en markør for designs fremskridt i 2024. Konceptet tackler væsentlige samfundsproblemer med en storslået og funderet tilgang, der er dybt forbundet med væsentlige behov i nutidens verden.

Læs også

60.000 m2 børnehospital: “Har ramt os alle lige i hjertekulen”

’Projektet går ud over at genskabe sundhedsvæsenet; det er en opfordring til designere og beslutningstagere om at bringe formål og æstetik ind i rum, der former vores liv. Marys sætter et nyt benchmark, der viser, hvordan design kan gøre sundhedspleje til mere end en klinisk oplevelse – det er transformativt, meningsfuldt og humant.’

Regionsrådsformand Lars Gaardhøj modtog prisen på vegne af partnerskabet bag; Ole Kirk’s Fond, Rigshospitalet og Region Hovedstaden:

– Vi vil med Mary Elizabeths Hospital skabe mere end bare en bygning. Vi vil gentænke hospitalsoplevelsen med plads til en hverdag for hele familien, så de oplever sammenhæng før, under og efter opholdet på hospitalet.

Omsætter ambitiøse mål til virkelighed

Også Velux Gruppens eksperimenterende boligbyggeri Living Places Copenhagen løb med en Danish Design Award. Konceptet er udviklet med det formål at vise, hvordan en innovativ tilgang til byggeri kan bidrage til at løse globale klima- og sundhedsudfordringer.

Projektet har det seneste 1,5 år været udstillet som prototyper i Jernbanebyen. De viser, hvordan det er muligt at bygge huse med et ultralavt CO2-aftryk og et første klasses-indeklima. Til en pris der matcher markedet for nybyggede parcelhuse og rækkehuse ved skalering.

Træbyggeriet Living Places i Jernbanebyen i københavn fotograferet med drone. Skumring. Lys i vinduerne.
Living Places er udviklet af Velux Gruppen i samarbejde med Effekt, Artelia og Enemærke & Petersen. Foto: Adam Mørk

Juryens begrundelse for at tildele Living Places en af de syv designpriser lød:

’Living Places Copenhagen går ud over blot idéer og omsætter ambitiøse mål til virkelighed. Det handler ikke kun om at gøre en forskel med de ekstremt lave CO2-udledninger på 3,85 kilo per kvadratmeter om året. Det er en vision for, hvordan vi kan bygge og leve sammen i fremtiden, styrke fællesskaber, bevare vores individualitet og forbedre menneskers sundhed. Denne designløsning repræsenterer en vision for, hvordan vi kan bygge for både mennesker og planeten samtidig.

Har krævet fantasi og mod

Hyme Energy Molten Salt Energy Storage (MOSS)-anlæg modtog også en af de eftertragtede designpriser. De blev i år uddelt ud fra fem kerneværdier: Do No Harm, Pursue Beauty, Lead the Way, Prove Your Impact og Solve Problems Worth Solving. Og ikke i særlige kategorier.

Anlægget, der ligger i Esbjerg, er verdens første til at lagre grøn elektricitet i smeltet hydroxidsalt ved temperaturer på op til 700 grader celsius. Dette bidrager væsentligt til den globale energiomstilling ved at være en meget komprimeret og effektiv måde at lagre energi fra vind og sol.

Læs også

Bygger brandvarmt saltlager i Esbjerg – viser vejen til fremtidens grønne strøm

Juryen sagde bl.a. om det varme saltlager:

‘Molten Salt er et eksempel på den fantasi og det mod, det krævede for at genkende potentialet i en ny teknologi og se dens strategiske anvendelse inden for bæredygtig energi. På trods af udfordringer – teknisk kompleksitet, markedsbias over for etablerede systemer og omkostningspres – brugte teamet en samarbejdsorienteret designtilgang, der adresserede forskellige use cases og udarbejdede løsninger til et komplekst landskab.’

Sætter helt nye standarder

Virksomheden Visibuilt var nomineret til – og vandt – prisen ‘Young Ideas’ for produktet VisiBit; et svampebindemiddel, der kan erstatte bitumen, det fossil-brændstofafhængige bindemiddel, der i øjeblikket bruges i asfaltproduktion. Produktet vil kunne reducere skadelige emissioner og sætter helt nye standarder for bæredygtigt globalt vejbyggeri.

Her sagde juryen bl.a.:

‘Løsningen har potentiale til at transformere asfaltindustrien og sigter mod at levere et bæredygtigt alternativ, der kan demonstrere lignende ydeevne som nuværende løsninger.’

Læs også

Bod eller bonus: Hos Vejdirektoratet koster et ton CO2 1.500 kr.

De øvrige tre vindere var en luftfri flaske til modermælkserstatning, et take-back system, hvor tekstilaffald bliver til nye tekstiler, samt et kompakt kateter til både mænd og kvinder, der er designet til at tømme blæren helt i én fri strømning, hvilket reducerer risikoen for urinvejsinfektioner.

Danish Design Award uddeles af DDC – Danish Design Center og brancheforeningen Design Denmark. Prisen har eksisteret siden 1965.

Relateret indhold