Efter en gennemgribende renovering af de oprindelige tropehuse samt opførelse af et nyt tropehus er Væksthusene i Botanisk Have i Aarhus blevet omdannet til et nyskabende formidlingscenter.
Projektet omfatter en gennemgribende restaurering af Væksthuset i Botanisk Have, som oprindelig er tegnet af C.F. Møller i 1969. Det tidligere Palmehus er omdannet til botanisk formidlingscenter og café, og anlægget er udvidet med et nyt 18 meter højt tropisk væksthus, hvor de besøgende kan bevæge sig op imellem trækronerne.
Optimal form
Det oprindelige, snegleformede væksthus blev skabt med udgangspunkt i omgivelserne, og det nye væksthus bygger videre på det organiske formsprog og er samtidig baseret på energirigtige løsninger og viden om materialer, indeklima og teknologi. Formen er fundet ud fra beregningsprogrammer og er den optimale i forhold til samspillet mellem form og energiforbrug.
Det kuplede palmehus og husets drejning i forhold til verdenshjørnerne er blevet til, fordi netop denne struktur giver den mindste overflade parret med det største volumen, mest muligt solindfald om vinteren og mindst muligt solindfald om sommeren. Den lette, transparente kuppel er inddækket med luftfyldte ETFE-foliepuder, som har en integreret pneumatisk solafskærmning.
C.F. Møller, C.F. Møller Landscape og Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma har stået for projektet, som er gennemført af Bygningsstyrelsen med økonomisk støtte fra Realdania og Aarhus Kommune. Med udgangspunkt i forskningsmiljøet ved Aarhus Universitet og de enestående plantesamlinger vil Væksthusene fremover danne rammen for oplevelser og læring i naturvidenskab.
Den 12. september fandt den officielle indvielse sted, og Væksthusene er nu åbne for alle besøgende.