KØBENHAVN: En stor, grå bygning har rejst sig mellem graffitimalede mure på Nørrebro.
Hvis man ikke lige ved det, kan det være svært at forestille sig, at bygningen fra sommeren 2020 vil rumme et fællesskab med seniorer interesseret i mad og økologi. Men det vil den.
Det er initiativtagere fra seniorgruppen “Den Tredje Revle”, der har sørget for at få bofællesskabet op at stå i samarbejde med Danske Funktionærers Boligselskab (DFB) som bygherre og Domea.dk som bygge- og boligadministration.
Maden er fællesskabet
Bygningen vil rumme 33 boliger – det drejer sig om2 og 3-værelses lejelejligheder – og ikke mindst et stort fællesrum i stueetagen. For seniorbofællesskabet på Nørrebro skal dreje sig om mad.
– Beboerne i lige netop det her fællesskab er interesserede i at have mad som omdrejningspunkt. Det betyder også, at de siger ja til fællesspisning fem dage og ugen. Maden er det bærende element her, men andre steder har vi set på, om eksempelvis havnenærhed, kunst eller bevægelse kan være det bærende element for fællesskabet, fortæller Charlotte Nørbak, der er direktør for byggeri og byudvikling hos Domea, som er administrationsselskab for Den Tredje Revle.
I hver lejlighed vil der dog også være eget køkken. Det er der dels for at opfylde kravene til boligstøtte, forklarer Charlotte Nørbak, men det er også meningen, beboerne skal have mulighed for at trække sig.
I stueplan etableres der, foruden fællesrummet, også en terrasse og et udekøkken, så fællesskabet også kan rykke udenfor. Haven bliver grøn og nem for de kommende beboere at holde med mulighed for plantekasser og køkkenhave.
Stor interesse
Bygningen bliver ikke ved at være grå. For ved at pudse den i samme røde farve, som de omkringliggende ældre blokke på Tikøbgade, vil det nye seniorbofællesskab falde ind i omgivelserne.
Seniorbofællesskabet er blot et af syv igangværende projekter af sin slags i Københavns Kommune, men det matcher slet ikke den efterspørgsel, der er på den slags fællesskaber.
For ifølge tal fra Sundheds- og Ældreministeriet i april i år, siger 80.000 ældre, at de for fremtiden har et ønske om at flytte i bofællesskab, og der findes omkring 7000 af den slags boliger på landsplan.
Efterspørgslen møder Domea.dk også.
– Vi oplever en stor interesse og søgning i seniorbofællesskaber, siger Charlotte Nørbak og tilføjer, at Domea.dk også er med i et lignende projekt i Furesø og har flere under planlægning.
Råd og vejledning findes
Den Tredje Revle er drevet af de frivillige initiativtagere, der selv har haft projektet undervejs siden 2012. Det er da også sådan, de fleste bofællesskaber startes, ifølge Københavns Kommune.
Både Københavns Kommune og Sundheds- og Ældreministeriet er kommet med vejledninger til private, der ønsker at stifte et bofællesskab. Det er både som en løsning på den ensomhed, som, ifølge Realdania, hver dag påvirker 104.000 ældre borgere.
Realdania har også derfor i samarbejde med boligselskabet Fsb og Københavns Kommune udarbejdet et værdiprogram, der vejleder og rådgiver både bygherre og private initiativtagere i processen.
Og ifølge Charlotte Nørbak fra Domea.dk kan man også forestille sig, at den stigende efterspørgsel og de mange byggerier af bofællesskaber, vil sætte nye krav til administrationsselskaberne.
– De fleste grupper kan selv stå for at sætte skub i fællesskabet, men der kan være nogen, der har brug for hjælp. Og det vil vi rigtig gerne være med til, siger Charlotte Nørbak og uddyber:
– Jeg tror, det kan være en rigtig god idé, at vi står klar med rådgivning og vejledning i forhold til bestyrelsesarbejde, hverdagskonflikter og til, hvordan man danner et godt fællesskab, siger hun.