Om museet
- – Museets største betontag vejer 1.090 tons.
- – 460 lampeudtag er blevet støbt ind lofterne. Loftslamperne er specialdesignet af Louis Poulsen.
- – Det største af de enorme vinduespartier ud mod den åbne indre plads er det største enkeltstykke glas monteret på en bygning i Danmark. Det dækker 17 kvm, er 6 meter højt og vejer 1,5 ton.
- – Tirpitz bliver varmet op med geotermisk varme, der kommer fra 23 brønde, som er 140 meter dybe.
- – Der forventes cirka 100.000 gæster om året.
Opgaven var på én gang både enkel og frygtelig kompliceret, da Museet for Varde By og Omegn for en god håndfuld år siden begyndte at arbejde på at opføre et nyt museum i klitterne ved Blåvand.
– Vores opgave til BIG var enkel: Vi ville bygge et sted, hvor alt var forbudt. Alle fredninger i Danmark er i spil derude – man må ingenting. Så vi ville gerne have et overvældende og spektakulært byggeri, der var usynligt, har direktør ved Museet for Varde By og Omegn, Claus K. Jensen, tidligere sagt om det spektakulære byggeri, der under navnet Tirpitz nu står færdigt og indvies den 29. juni med besøg af både Kronprins Frederik og udenlandske medier som CNN, Der Spiegel og The Guardian.
Langt forarbejde
Det krævede flere års arbejde at få lov til at bygge i området, og det lod sig kun gøre, fordi der i forvejen lå et andet betydningsfuldt byggeri på stedet, nemlig Tirpitz-stillingen. Tirpitz-stillingen er et kanonbatteri, der blev påbegyndt af den tyske besættelsesmagt i 1944 som en del af Atlantvolden, men aldrig færdiggjort. Tilstedeværelsen af stillingen gjorde, at der var en historie at fortælle på stedet, og det blev åbningen til at bygge et stort museum til 150 millioner kroner på et ellers helt umuligt sted.
Arkitekter og udstillingsdesignere er nu klar med et spektakulært museumsbyggeri på kanten af krigshistorien. Den nye bygning på 2.500 kvm er bygget ind i det vestjyske klitlandskab og udstyret med svævende betontage, der kun er forbundet til de ydre vægge og ikke har nogen forbindelse til den åbne indre plads i museet.
Støbt på stedet
Oven på museets fire tage er det oprindelige naturlandskab genskabt gennem beplantning med marehalm. På den måde skal bygningen fremstå som en harmonisk del af landskabet.
Tirpitz er opført i stål, glas og beton. Stål i sort og guld som rav – og beton som bunkerne i landskabet. Betonen er støbt på stedet akkurat som betonen til den gamle kanonbunker, der står som et monument over stedets særlige historie. Byggeriet krævede 10.560 ton beton og 600 ton armeringer i jern.
Tirpitz er på CNN’s liste over de 13 mest imødesete byggerier i 2017. Byggeriet er finansieret med en stor donation fra A.P. Møller Fonden og med støtte fra Varde Kommune.