Allinge har den smukkeste havn i Danmark

I et felt bestående af 15 nominerede kandidater fra hele landet løber Allinge med sejren foran Københavns indre havn, mens Nakskov Havn og Hobro Havn deler 3. pladsen.
Som en rigtig bornholmerhavn er Allinge Havn sprængt ud af klippen, og den udsprængte granit er anvendt til opførelse af moler og belægninger.
Som en rigtig bornholmerhavn er Allinge Havn sprængt ud af klippen, og den udsprængte granit er anvendt til opførelse af moler og belægninger.

– En konkurrence skal jo udpege én vinder, selv om alle 15 havneområder i vores øjne har gjort sig fortjent til hæder, lyder det fra Birthe Iuel, direktør i Historiske Huse, der netop har afholdt konkurrencen for at finde landets smukkeste havn.

Det har man gjort for at vise de enestående havnemiljøer, der stadig er tilbage i landet, og samtidig motivere kommuner, lokalpolitikere, borgere og bygherrer til at beskytte havneområdernes historiske miljøer og kvaliteter.

– Havne og havnemiljøer er fyldt med fortællinger og historiske spor samtidig med, at beliggenheden ved vandet har gjort havnene til eftertragtede bolig- og erhvervsområder. Det er vigtigt, at udviklingen sker med omtanke for områdernes originale arkitektur og historie. Historiske huse og miljøer er i høj kurs, og respekt for de oprindelige spor og fortællinger er med til at skabe et levende og blandet miljø, der kan spille op mod nyere byggeri, der er tilpasset omgivelserne, fortæller Birthe Iuel.

Flere har fået øjnene op for deres egen havn

I havnebyerne har der været god lokal opbakning, og lidt over 3.000 danskere har stemt på deres favorit blandt de 15 nominerede havneområder:

Alle har kunnet stemme online på deres favorit de seneste 14 dage, og det har kun været muligt at afgive én stemme pr. husstand/ip-nummer.

– Det er tydeligt, at flere har fået øjnene op for deres egen havn – også for de dele af den, der måske ikke er smuk i traditionel eller klassisk forstand, men stadig er stemningsfuld og fortæller en historie. Det gælder f.eks. de gamle industrianlæg, siloer, fabrikker og oliemøller, siger Birthe Iuel.

Konkurrencen er støttet af den filantropiske forening Realdania.

Københavns indre havn med Flådens Leje kom ind på en andenplads i konkurrencen.
Københavns indre havn med Flådens Leje kom ind på en andenplads i konkurrencen.

En vinder sprængt ud af klippen

Allinge Havn blev nomineret af fem eksperter på området, som frivilligt har engageret sig i konkurrencen. Og det er der flere gode grunde til. Som en rigtig bornholmerhavn er Allinge Havn sprængt ud af klippen, og den udsprængte granit er anvendt til opførelse af moler og belægninger. Stenblokke fra Hammerværket og Moseløkken blev kørt til Allinge havn, hvor de blev sejlet med skib til hovedsagelig København og Tyskland.

– Allinge er jo et fantastisk sted, som mange heldigvis efterhånden har oplevet, blandt andet fordi Folkemødet hvert år giver rigtig mange mulighed for at opleve et helstøbt havnemiljø med velbevarede strandgårde, pakhuse, røgeri og gamle arbejderboliger. Et miljø, som er blevet beskyttet af forudseende politikere, der har lavet gode lokalplaner til at passe på by og havn, siger Birthe Iuel og fortsætter:

– Bornholms Regionskommune er i det hele taget et godt forbillede i forhold til at passe på kulturarven, både den kulturarv, der er fælles for alle og også i forhold til at give de individuelle ejere af historiske huse motivation og økonomisk støtte til nænsom istandsættelse.

400 havne, 15 nominerede og fem eksperter

I Danmark findes godt 400 såkaldte funktionshavne, dvs. færge-, industri- og fiskerihavne, og hertil kommer et stort antal lystbådehavne. Havnene rummer – hvad enten der er tale om et lille fiskerleje, en lystbådehavn eller en større industrihavn – spor af historier fra krig, handel, industri, søfart, fiskeri, fritidsliv og – i nyere tid – historien om moderne byudvikling.

De nominerede havneområder i konkurrencen var Københavns indre havn med Flådens Leje, Dragør Havn, Næstved Havn (Funkishavnen), Allinge Havn, Bandholm Havn, Nakskov Havn, Svendborg Havn, Odense Havn (Østre del), Marstal Havn, Rudkøbing Havn, Hobro Havn, Aarhus Havn (Bassin 3 m.m.), Esbjerg Havn, Skagen Havn og Ribe Åhavn.

Bag nomineringerne står et panel bestående af fem eksperter på området, der frivilligt har engageret sig i konkurrencen: Henrik Harnow (direktør for Odense Bys Museer), Rene S. Christensen (forsknings- og samlingschef hos Danmarks Jernbanemuseum), Mette Guldberg (leder af Ribe Byhistoriske Arkiv og tidligere museumsinspektør på Fiskeri- og Søfartsmuseet), Caspar Jørgensen (specialkonsulent i Slots- og Kulturstyrelsen og ekspert i industri- og kulturarv) og Signe Hommelhoff (arkitekt og bestyrelsesmedlem i Bevaringsværdige Bygninger).

Relateret indhold